Bosna i Hercegovina     | 09.05.2019. 11:07 |

Prof. Izetbegović: Reforma zdravstva omogućit će kratak i efikasan put pacijenta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. maja (FENA) - Disciplina za nauku i nastavu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Komisija za poboljšanje kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih usluga KCUS-a organizirali su Okrugli sto "Implementacija Politika i procedura - put pacijenta u sistemu zdravstvene zaštite".

Prema riječima predsjednika Komisije za kvalitet KCUS-a Amera Ovčine ciljevi okruglog stola su uspostava intersektorske saradnje na nivou Kantona Sarajevo, razvoj komunikacijske mreže kvaliteta između zdravstvenih ustanova, Ministarstva zdravstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja u Kantonu Sarajevo.

- Očekujemo da potaknemo diskusije za najadekvatniji način definisanja puta pacijenta u sistemu zdravstvene zaštite. Također, želimo podsjetiti sve zdravstvene ustanove na poštivanje zakonskih i podzakonskih propisa u vezi pružanja usluga na sva tri nivoa zdravstvene zaštite. Smatramo da je neophodno uspostaviti standardizirane dokumente kvaliteta kojima se definiše put pacijenta i način pružanja zdravstvenih usluga. Na ovaj način bi se olakšao i način finansiranja zdravstvenih usluga od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja - naglasio je Ovčina.

Šefica Klinike za nuklearnu medicinu i endokrinologiju prof. dr Amela Begić ističe da dokument put pacijenta trebaju slijediti svi zdravstveni radnici.

- Taj dokument je ključ daljeg uspjeha postojanja zdravstvenog sistema koji treba da parira sa kvalitetom stručnjaka koje ima ova država i svim razvijenim zapadno evropskim zemljama. Put pacijenta jeste knjiga vodilja zdravstvenim radnicima i istovremeno olakšavajući proces svi pacijentima - naglasila je prof. dr. Begić.

Generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović pojasnila je da pacijenti nepotrebno mnogo lutaju u svom liječenju, od klinike do klinike, od jednog doma zdravlja do drugog.

- Moramo spriječiti da bolesnici gube vrijeme i novac u svom liječenju, te da teško dolaze do svoje dijagnoze, a obezbijediti da njihov put do dijagnoze kao i proces liječenja bude što kraći i efikasniji. Kraći put u dijagnostici olakšaće i poboljšati rezultate procesa liječenja ali će znatno smanjiti i ogromne troškove koji nastaju nepotrebnim multipliciranjem identičnih usluga. Naš zajednički cilj treba biti reforma zdravstvenog sistema, a njeni benefiti su mnogi. Reforma će najprije definisati određivanje puta pacijenta odnosno na koji način se pacijent kreće kroz sistem zdravstva - kazala je prof. dr. Izetbegović.

Dodala je da ako se reforma sprovede pacijent više neće morati tragati za uslugom koju treba, nego će već unaprijed znati u koju ustanovu i kojem ljekaru da se obrati, saopćeno je iz Press službe KCUS-a.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana