Bosna i Hercegovina     | 09.05.2019. 09:19 |

U petak i subotu srednjovjekovni sajam 'Stolačka tarča'

FENA Saopćenje

STOLAC, 9. svibnja (FENA) - Srednjovjekovni sajam "Stolačka tarča", kojeg petu godinu zaredom organizira JU "Radimlja" Stolac i općina Stolac, održat će se u petak i subotu, 10. i 11. svibnja, na starom gradu Vidoškom iznad Stoca.

S obzirom da je ovo prva manifestacija ovoga tipa u Bosni i Hercegovini te da nudi jedinstven doživljaj povratka u srednji vijek, svake godine privlači sve veći broj domaćih i stranih posjetitelja te proširuje broj gostujućih viteških skupina.

Stolačka tarča i ove godine ima međunarodni karakter te se očekuje petnaest viteških skupina iz Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Bosne i Hercegovine i, po prvi puta, Rumunjske, najavili su organizatori.

Tarča započinje svečanim mimohodom viteških skupina kroz centar grada u petak u 16 sati, a svečanost otvorenja održat će se na Starom Vidoškom gradu u 16:30 sati.

Posjetitelji će oba dana trajanja manifestacije moći uživati u srednjovjekovnom ansamblu iz Mađarske "Hollonenek Hungarica", slovačkoj povijesnoj postrojbi "Ursus", predstavi "Red Ružica grada", Makovim lakrdijašima, srednjovjekovnim likovnim i plesnim radionicama te radionicama streličarstva i keramike za djecu.

Nakon predstavljanja Vranskih vitezova, zanimljivo će biti vidjeti Mušketire i haramije i Dubrovačke trombonjere kako u 19:15 i 19:30 demonstriraju rukovanje vatrenim oružjem.

Oba dana uživat će se u predstavljanju viteških skupina, a posjetitelji će moći obići i pogledati sve viteške tabore te tamnicu u velikoj kuli.

Ove godine po prvi se puta vitezovima hercega Stjepana Kosače pridružuju i rumunjski vitezovi iz viteške skupine "Ordinul Cavalerilor de Medias". Također, na sajmu ove godine po prvi puta Konjički klub "Stina" iz Gruda organizirat će šetnju na konjima za djecu i odrasle.

Vrhunac programa u petak je u 20 sati kada će se dogoditi "Napad na hercegov grad", a u subotu u isto vrijeme odvijat će se uprizorenje obrane hercegovog grada.

Stolačka tarča se iz godine u godinu trudi potaknuti svijest o očuvanju nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, te njegovati ljubav prema povijesti i kulturnoj baštini, napominju organizatori.

Ulaz za djecu je besplatan, dok je za odrasle 5 maraka, i ulaznica vrijedi za oba dana održavanja manifestacije.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Građani Stoca organizovali protestnu šetnju zbog napada na mladiće

Tužiteljstvo HNŽ-a: Identificirano i lišeno slobode nekoliko osoba

Mediji objavili da su uhićeni napadači iz Stoca, MUP još nije potvrdio informaciju

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'