Svijet     | 09.05.2019. 08:29 |

SAD - Sankcije Iranu na željezo, čelik i aluminij

FENA Internet

WASHINGTON, 9. maja (FENA) - Dok tenzije između Washingtona i Teherana ne jenjavaju, američki predsjednik Donald Trump potpisao je odluku o uvođenju sankcija Iranu na željezo, bakar i aluminij. 

Trump je o odluci, koja se podudara s prvom godišnjicom otkako je SAD odustao od nuklearnog sporazuma s Iranom, kazao kako potpisuje odluku "o sankcijama na željezo, čelik i aluminij koji su najznačajniji prihodi Irana koji nemaju veze s naftom", javlja agencija Anadolija. 

Američki predsjednik je kazao kako Iran nastavlja razvijati projektile te igra važnu ulogu u sukobima u regionu.

- Na koncu, odluka koju smo donijeli, iranski režim sve teže pronalazi fondove za finansiranje terorizma, ekonomija ulazi u neočekivanu depresiju, vlada čuva prihode i inflacija izlazi van kontrole - smatra Trump.

Dodao je i kako je američka kampanja maksimalnog pritiska na Iran uspješna te za primjer uzeo odluke o novim sankcijama koje su donesene u posljednje vrijeme.

Trumpova administracija je 8. maja 2018. saopćila da se povlači iz nuklearnog sporazuma s Iranom.

Nakon toga, SAD je uveo sankcije Teheranu koje su se odnosile na izvoz nafte, a u aprilu je Revolucionarnu gardu Irana proglasio terorističkom organizacijom.

Iranski predsjednik Hasan Rouhani izjavio je u srijedu da, ako interesi Irana u nuklearnom sporazumu ne budu zaštićeni, u roku od 60 dana njegova zemlja će povećati nivo obogaćenog urana. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sankcije Evropske unije protiv izraelskih ekstremista

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'