Kultura     | 08.05.2019. 15:48 |

Promovisana knjiga "Religija u raljama politike" Ivana Cvitkovića

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 8. maja (FENA) - Knjiga akademika Ivana Cvitkovića 'Religija u raljama politike' predstavljena je na Akademiji nauka i umjetnosti BiH, u organizaciji Odjela za društvene nauke.

Jedan od promotora prof. dr. Dino Abazović između ostalog je rekao da je ova Cvitkovićeva knjiga važna jer se u njoj nalazi detaljna, metodološki obrađena analiza odnosa religija, politika, vjerskih zajednica.

Abazović je kao značajno naveo i činjenicu da se Cvitković u svojoj knjizi bavi i pitanjem socijalne pravde i siromaštva, te je i posebno poglavlje posvećeno odnosu religijskih naučavanja i siromaštva.

Profesor Cvitković rekao je da se nakon brojnih tekstova vezanih za razna pitanja iz oblasti religije u zadnje vrijeme bavio pitanjem odnosa religije i politike.

- Prelaskom iz dvadesetog u dvadeset i prvo stoljeće dolazi do sve većeg spoja religije i politike. Mene kao sociologa zanima koliko politika zloupotrebljava religiju i u kojim segmentima dolazi do praktično pretvaranja religije u jednu kvazireligiju - rekao je Cvitković.

Naveo je da dolazi do odstupanja od izvornih vrijednosti religije i pretvaranja univerzalnih religija u nacionalne i u tom spoju univerzalne religije gube svoje poslanje.

- Mene zanima kritična crta gdje se religija pretvara u političku religiju - naglasio je Cvitković.

On je rekao da se u ovoj knjizi između ostalog bavio spregom religije i politike kod izbora, kao i blasfemijom i ismijavanjem religije posebno u sferi između umjetnosti i religije gdje se nerijetko umjetničke intervencije  doživljavaju kao ismijavanje, blasfemija.

Sociolog religije Ivan Cvitković redovno je profesor na Fakultetu političkih nauka. "Religija u raljama politike" je Cvitkovićeva 35 knjiga.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Mesihović: Učešće predstavnika ANU BiH u procesu izmjena Zakona o visokom obrazovanju

ANUBiH - Nobelova nagrada iz fizike za 2023. i uspjesi akademika Dejana Miloševića

Promovisani novoizabrani članovi ANU BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu