Bosna i Hercegovina     | 08.05.2019. 15:21 |

KCUS nabavio najsavremeniji mamograf za potrebe Klinike za radiologiju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. maja (FENA) - Klinički centar Univerziteta u Sarajevu nabavio je najsavremeniji mamograf, američkog proizvođača Hologic, za potrebe Klinike za radiologiju. Njegova vrijednost je 760.500 KM.

Prema riječima direktorice dijagnostičkih disciplina prof. dr. Sandre Vegar Zubović riječ je o uređaju najnovije generacije aparata s tomosintezom i stereotaksijom.

Mogućnost  stereotaksije znači preciznu biopsiju iglom koja  se najčešće  radi  kod nepalpabilnih tumora dojke uz mogućnost 2D i 3D prikaza, a tomosinteza daje slojevitu sliku tkiva dojke radi  još  preciznijeg uočavanja  detalja.

- Analogni mamografski aparat koji smo dosad koristili instaliran je 2006. godine. Osim te činjenice, Klinika je dnevno radila  po 20  pregleda pored drugih radioloških  modaliteta u dijagnostici dojke kao  što  su ultrazvuk, magnetna  rezonanca i iglena biopsija tumora - kaže prof. dr. Vegar Zubović.

Ističe da je prednost tog aparata što se radi o digitalnom modelu koji  daje niskodozan pregled, omogućava prikaz puno više detalja od   snimka na analognom mamografskom aparatu, manipulaciju slike s detaljnom analizom kao i usporedbu  sa  ranijim nalazima.

- S novim uređajem realizirat ćemo veći broj pregleda. Radit  ćemo   rano otkrivanje tumora, nejasne i nesigurne nalaze tumora, pacijente s pozitivnom porodičnom anamnezom karcinoma dojke kao i skrining  određenih grupa ženske populacije - pojasnila je prof. dr. Vegar Zubović.

Generalna direktorica KCUS prof.dr. Sebija Izetbegović navela je da je nabavka novog mamografskog aparata nastavak pravilne strategije zanavljanja opreme.

Ističe da je KCUS u posljednje 3,5 godine najbolji primjer kako se predanim i odgovornim radom mogu ostvariti izvrsni rezultati, koje bi trebalo da slijede svi ostali zdravstveni centri.

- Oprema koju smo zatekli u KCUS prije tri godine bila je stara i neodržavana. Trošene su ogromne količine novca netransparentno, bez stručne i strateške opravdanosti. Stvarani su ogromni dugovi, a status ustanove u potpunosti doveden u pitanje. Nabavkom tog aparata poboljšane su usluge koje se pružaju na Klinici za radiologiju. Jedna  od  najvećih prednosti tog aparata je i otkrivanje tumora koji su na analognim  aparatima nevidljivi ili je njihova slika neupečatljiva, a to se odnosi na 20 posto od ukupnog broja tumora. Pregled na  tom  aparatu  će  biti  manje neugodan i bolan u poređenju s postojećim aparatom - kazala je.

Naglašava da se u KCUS zbrinjavaju najteži slučajevi iz cijele Bosne i Hercegovine.

- Kupovina nove opreme neophodna je da bismo mogli odgovoriti zahtjevnim zadacima. Pokazali smo kako treba raditi, kako popravljati stanje u ekstremno zapuštenom zdravstvenom sistemu. KCUS i dalje nastavlja raditi za dobrobit bolesnika ali i na popravljanju statusa svojih uposlenika. Nećemo se zaustaviti i istrajat ćemo na provođenju pravilne reforme zdravstva - izjavila je prof.dr. Izetbegović.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

KCUS uvodi zabranu posjeta shodno preporukama ZZJ KS

U KCUS instaliran novi savremeni RTG aparat

U DIP KCUS-a dnevno usluga za 4.000 pacijenata, 4.500.000 laboratorijskih analiza godišnje u KCUS-u

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'