Bosna i Hercegovina     | 08.05.2019. 14:35 |

Izviđači iz regiona uče vještine mirovnog dijaloga i inkluzije

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 8. maja (FENA) - "Povezivanje zajednica na Balkanu kroz mirovni dijalog i upravljanje projektima različitosti i inkluzije", naziv je treninga koji je, u tehničkoj organizaciji Saveza izviđača Grada Zenica, danas počeo za 25 izviđača i trenera iz zemalja bivše Jugoslavije.

Susret izviđača će trajati do 12. maja, a podržan je od Svjetske organizacije izviđačkog pokreta (WOSM), KAICID-a i uz domaćinstvo Saveza izviđača u Bosni i Hercegovini.

- Da bismo bili globalno aktivni građani, treba da se uključimo u program mirovnog dijaloga. Imamo više od 50 miliona naših članova u čitavom svijetu, koji stvaraju bolji svijet kroz održivi razvoj, inkluziju i mirovni dijalog - kazala je Sian Bagshaw, projekt menadžer za različitosti i inkluziju Evropskog skautskog biroa.

- Jedan od naših velikih partnera na programima za mlade je i WOMS, i sa njima radimo već tri godine. Mi vjerujemo da mirovni dijalog može doprinijeti boljem razumijevanju među ljudima, da uče o svojim različitostima te da ih prevazilaze i rade na stvaranju boljeg društva - ističe Katerina Khareyn, program menadžer na programima za mlade Međunarodnog dijalog centra KAICID, koja ima sjedište u Beču.

Tu su organizaciju, napomenula je Khareyn, osnovale Španija, Austrija, Saudijska Arabija i Vatikan.

Maja Kos, koordinatorica na projektu Povezivanje zajednica zemalja regiona Balkana, kaže da Savez izviđača BiH već radi na interetničkom povezivanju izviđača.

- Imamo ljetne i zimske kampove, a ovaj je projekat nastavak našeg rada na programima mirovnih aktivnosti i izgradnje mira u našoj državi - rekla je Kos.

Napominje kako će učesnici treninga imati priliku da naučene vještine promoviraju u svojim sredinama.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'