Kultura     | 08.05.2019. 14:10 |

Svečani koncert Mađarske filharmonije 9. maja u Vijećnici

FENA Saopćenje

ARAJEVO, 8. maja (FENA) - Sarajevska Vijećnica će 9. maja ugostiti Mađarski nacionalni filharmonijski orkestar, koji će povodom obilježavanja godišnjice otvorenja obnovljenog simbola grada, Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom, održati koncert s početkom u 21.00 sat.

Ovaj prigodni društveni i kulturni događaj, u sklopu kojeg su se do sada predstavili renomirani bečki, zagrebački, moskovski i sarajevski umjetnici, i ove godine bit će upriličen u organizaciji Grada Sarajeva.

Koncert je ujedno i svečano zatvaranje programskog serijala pod nazivom "Sedmice Mađarske kulture u Bosni i Hercegovini" koji je organizovala Ambasada Mađarske u Sarajevu pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske. 

Svečani koncert pod dirigentskom palicom muzičkog direktora Orkestra Zsolta Hamara, započet će izvedbom Ode radosti. Potom će uslijediti djela najpoznatijih mađarskih kompozitora i pijanista, od svjetski poznatog Franza Liszta, preko Ferenca Erkela, utemeljitelja mađarske nacionalne opere, Zoltána Kodályja, čiji je dio opusa protkan mađarskom narodnom muzikom i folklorom, do Ernsta von Dohnányi-ja i Franza Dopplera. 

Priča o Mađarskom nacionalnom filharmonijskom orkestru započinje prije više od 90 godina.  Posljednja dva desetljeća Orkestar doživljava preporod. Pored osvajanja mađarskih koncertnih dvorana, dobio je brojne pozivnice za nastup u najvećim dvoranama i festivalima širom svijeta, uključujući Avery Fisher Hall u New Yorku, Suntory Hall u Tokyju, Birmingham Symphony Hall, Megaron u Ateni, Bozarcentru u Briselu, Enescu Festival u Bukureštu, Beethoven festival u Bogoti, te Comar festivalu i Festivalu na Kanarskim ostrvima.

U posljednjih dvadeset godina, Orkestar je održao više od 330 koncerata u oko 40 zemalja.

Od marta 2017. godine Zsolt Hamar, laureat Lisztove nagrade, dobitnik oficirskog križa Odreda zasluga Mađarske Republike i dobitnik nagrade “Zaslužni umjetnik”, na čelu je Mađarskog nacionalnog filharmonijskog orkestra.

 Koncert uživo se može pogledati na Facebook-u Grad Sarajevo - gradska administracija (https://www.facebook.com/gradsarajevo.ba/) i na službenoj web stranici Grada Sarajeva (www.sarajevo.ba).

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Gradski savjet traži reformu zakonskih nadležnosti i teritorijalne organizacije Grada Sarajeva

Branislava Draženović rođ. Peruničić dobitnica Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva

Planirani rok za završetak radova obnove fasade Gospođicine kuće 90 radnih dana (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom