Regija     | 08.05.2019. 13:44 |

Zaev: Ukloniti političke barijere za napredak u budućnosti

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 8. maja (FENA) - Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev ocijenio je danas u Sarajevu da će povećanje trgovine između zemalja zapadnog Balkana i zemalja Evropske unije uslijediti ukoliko se ona unaprijedi između zemalja regije.

Zaev je danas učestvovao na samitu lidera šest zemalja zapadnog Balkana, upriličenom u sklopu Godišnjeg sastanka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD,) što je bila prilika da lideri razgovaraju o mogućnostima i potencijalima za razvoj te pošalju poruku investitorima koji su došli u Sarajevo da je ovaj region siguran za investiranje.

U izjavi za novinare napomenuo je da je upravo EBRD jedan od najvećih investitora u svim zemljama regije. One u Sjevernoj Makedoniji, kako je rekao,  iznose gotovo dvije milijarde eura, te dodao da oni rade kapitalne infrastrukturne projekte, projekte iz oblasti energetike te povezivanja.

- To trebamo i nastaviti raditi. Vjerujem da postoje velike mogućnosti za napredak u budućnosti naših zemalja. Potrebno je da se političari aktiviraju i uklone političke barijere za povezivanje i napredak - poručio je Zaev.

Podsjetio je da je to bilo odmah vidljivo u slučaju njegove zemlje, budući da čim su riješili otvorena pitanja s Bugarskom i Grčkom, osjetili su ekonomske benefite među kojima je izdvojio porast bruto nacionalnog proizvoda (BDP) za 5,5 posto, a procent nezaposlenosti smanjio se za 7,7 posto.

Također, kapacitet stranih investicija oborio je sve rekorde i porastao je na 624 miliona eura, što je za 2,6 posto više od prosjeka u posljednjih osam godina ili duplo bolje od najbolje godine od osamostaljena te zemlje,  2011. godine, kadda je vrijednost stranih investicija bila 340 miliona eura.

- Već su dogovorene strane investicije iz Grčke u Sjevernoj Makedoniji u iznosu većem od milijarde eura, a sve to podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta i porast BDP-a, nove mogućnosti za izvoz  - dodao je Zaev.

S tim u vezi, na kraju je ohrabrio bh. političare da donose političke odluke, kao i političke predstavnike Srbije i Kosova da riješe probleme, jer je to najbolji način da se služi narodu i omogući bolji ekonomski standard.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Predstavnice civilnih organizacija Ukrajine doputovale u BiH kako bi se uputile u proces traženja nestalih

Dani otvorenih vrata za dodjelu grant sredstava za institucije, organizacije i pojedince

Gitman: Rusija sve više zasijava političke podjele na Zapadnom Balkanu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta