Kultura     | 08.05.2019. 13:30 |

Književnik Šimo Ešić s Goraždanima obilježio 50 godina umjetničkog rada

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 8. maja (FENA) - Bosanskohercegovački pjesnik i pripovjedač Šimo Ešić, povodom 50 godina književnog stvaralaštva boravio je u Goraždu i tokom književne večeri koju je ovim povodom organizirao Kniževni klub "Isak“, goraždanskoj publici predstavio izabrana djela koja su obilježila njegovo stvaralaštvo tokom proteklih pet decenija.

Veselo druženje djece i njihovog omiljenog pisca ostaće dugo u pamćenju i njihovih roditelja i prosvjetnih radnika. Ešić im je u maloj sali goraždanskog Centra za kulturu donio magiju poezije, pjesama i priča za djecu.

Susret je otvorio nastup Afana Vehabovića, Hene Herić i Sare Bašić koji su izveli pjesmu "Neka dobrota vlada“, a pjesmu dobrošlice pjesniku ispjevala je Iman Bajrović. 

-Okrenuo sam se djeci valjda zato što su oni bolji i pošteniji dio čovječanstva i imam običaj reći – pisat ću ja i za odrasle, ali kad budu tako dobro kao što su djeca. Ove godine obilježavam 50. godina svog umjetničkog rada jer 1969. godine izašla je moja prva knjiga 'Na kraju djetinjstva'. Goražde je među prvim gradovima gdje gostujem ovim povodom i ovaj prijem dugo ću pamtiti - kaže Ešić.

Nizali su se na promociji stihovi iz pet decenija njegovog umjetničkog rada. Šimo Ešić prevođen je na više svjetskih jezika a ove godine je nominiran i za nagradu Astrid Lindgren, najveću nagradu za dječiju literaturu u svijetu, i svi ti povodi bili su razlog za objavljivanje izabranih djela za djecu u šest knjiga. Posebno je interesantna druga varijanta pakovanja, takozvani knjigometri, a prvi autorski koji je objavljen je "Šimometar“

-Pripremili smo mi i 'Ahmetmetar', 'Ćopićmetar' i druge bh. pisce koje namjeravamo 'upakovati' u taj metar. Djeca lijepo reaguju na to jer pakovanje je svojevrsna kutija iznenađenja sa društvenom igrom, nagradnom igrom i animacijskim detaljima koji djecu vraćaju knjizi. Da bi odgovorili na nagradno pitanje trebaju pročitati ili bar temeljito prelistati knjige. Tri prva kola ušla su oko 7000 domaćinstava u BiH i to predstavlja vraćanje djece kulturi čitanja i ljubavi prema kjnizi - istakao je Ešić.

Nakon promocije djelića iz pedesetogodišnjeg Ešićevog stvaralaštva, dječaci i djevojčice ali i stariji strpljivo su čekali da im autor na knjigama ispiše poruku - posvetu. Druženje sa pjesnikom kojeg vole i mladi i stari sigurno će poslužiti za univerzalne poruke koje Ešić maestralno pretače u stihove.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

‘Ganganet’ virtualno promovira kulturu Hercegovine

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana