Bosna i Hercegovina     | 07.05.2019. 14:19 |

Međunarodni simpozij primjenjenje vojne psihologije u Sarajevu

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 7. maja (FENA) - Međunarodni simpozij primjenjene vojne psihologije (IAMPS2019) počeo je danas u Sarajevu u organizaciji Međunarodne organizacije za migracije (IOM)-Misije u Bosni i Hercegovini i pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Norveške.

Ovaj naučni skup, čiji je domaćin Ministarstvo odbrane BiH, okupio je sudionike iz zemlje, regiona i svijeta, istaknute stručnjake iz domena primjenjene vojne psihologije, industrijske psihologije i vojne struke općenito, koji razmatraju aktuelne modele psihološke podrške i postignuća u toj oblasti, uključujući psihološku pripremu i podršku pripadnicima Oružanih snaga (OS), koji sudjeluju u sklopu operacija podrške miru/mirovnim misijama.

Na značaj održavanja IAMPS-a 2019 ukazao je šef Misije IOM-a u BiH Peter Van der Auweraert, koji je u izjavi za medije podsjetio na ključne aspekte razmatranih tema, uključujući aspekt učešća pripadnika OSBiH u velikom broju mirovnih misija (Afganistanu, Maliju, Centralnoafričkoj Republici, Kongu), a što pokazuje da je BiH država koja nudi/pruža pomoć, nasuprot uvriježenom stereotipu o tome da je to država kojoj treba pomoć.

Istaknuo je u tom kontekstu kako mentalno zdravlje vojnika i njihovih porodica predstavlja važan element funkcioniranja vojnih kolektiva u sklopu OSBiH te da BiH u tom segmentu organiziranja predstavlja primjer zemljama u regionu, kao i primjer uspješne saradnje i partnerstva s međunarodnim organizacijama i institucijama.

U sklopu projekta 'Preventiva' koji je realiziran uz potporu Norveške, Danske i Švedske, te pod vodstvom IOM-a, osposobljeno je šest psihologa MOBiH-a i OSBiH, koji su zaposleni 2015. u centrima za regrutovanje i tranziciju u Tuzli, Čapljini, Sarajevu i Banjoj Luci, te u Komandi za upravljanje personalom i Zajedničkom štabu OSBiH.

Savjetnik za pitanja odbrane u Ambasadi Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini Geir-Agnar Myrseth novinarima je kazao kako je sve počelo osposobljavanjem tima - šest psihologa koji su angažirani u sklopu bh. odbrambenih struktura, čime su stvoreni kapaciteti za aktivno djelovanje na tom planu.

Iskazao je zahvalnost Bosni i Hercegovini, a naročito MOBiH-u koje je preuzelo obavezu na planu zaštite mentalnog zdravlja pripadnika OSBiH, kao i IOM-u za podršku i angažman u tom segmentu.

Predavač na konferenciji, univerzitetski profesor i penzionisani pukovnik Oružanih snaga SAD-a dr. Carl Castro, koji govori o temi 'PTSP i povreda moralnih vrijednosti', kazao je kako je, itekako, važno razumjeti fizičko i psihološko stanje vojnika i članova njihovih porodica, fokusirati se na njihove psiho-fizičke potrebe, te pritom imati u vidu iskustva stečena u zemlji i inozemstvu.

I istraživač u oblasti psihologije i penzionisani pukovnik američke vojske dr. Paul Bertone istaknuo je značaj prisustva i angažmana psihologa, sociologa i vjerskih službenika u sklopu OS.

Ocijenio je važnim da oni s vojnicima budu na licu mjesta tokom priprema, ali i tokom samog izvođenja određenih operacija/akcija, kako bi na najneposredniji način pomogli u prevazilaženju poteškoća s kojima se pripadnici OS i članovi njihovih porodica mogu susresti, uključujući različite vrste fizičkih, ili mentalnih izazova.

Pomoćnik federalnog ministra zdravlja dr. Goran Čerkez naglasio je značaj projekta uspostave psihološke službe u OSBiH te dobre saradnje koja je na tom planu ostvarena s odbrambenim sektorom u BiH.

Mentalno zdravlje je, kako je kazao, važno za sve ljude, a posebno za pripadnike OS, koji su zbog prirode posla - angažmana u misijama i razdvojenosti od obitelji, nerijetko, pod velikim pritiskom.

Pomoćnik ministrice odbrane BiH za personal Sead Muratović naveo je kako su višegodišnji napori MOBiH-a uz podršku entitetskih ministarstava zdravlja i Brčko distrikta BiH, te međunarodnih partnera i organizacija omogućili da MOBiH osigura kapacitete u oblasti mentalnog zdravlja.     

Izrazio je očekivanje da će 54. izdanje simpozija IAMPS2019 rezultirati kvalitetnom razmjenom iskustava i sagledavanjem najvažnijih postignuća u oblasti primjenjene vojne psihologije.    

U sklopu ceremonije otvaranja skupa, koji završava rad 10. maja, predstavljen je program Simpozija, te kratak uvid u tematiku i sadržaj ovog petodnevnog susreta vojnih psihologa.

Općenito, IAMPS vrijedi za jedan od najprestižnijih susreta stručnjaka iz domena primjenjene vojne psihologije, industrijske psihologije i vojne struke općenito.

Između ostalog, pitanja kojima se bavi vojna psihologija tiču se specifičnosti utroja i vojne organizacije, te komunikacije i subordinacije unutar vojnih struktura, kao i socijalnopsihologijske posebnosti vojnih jedinica, timskog djelovanja, kohezije vojnih kolektiva i motivacijskog djelovanja u OS.

Usto, neki od aspekata u ovoj naučnoj oblasti odnose se na - psihologiju zapovjedničkog ponašanja, organizaciju psihološke pripreme boraca, borbenu spremnost, psihologijsku osnovu specijalnog rata, te kliničku i savjetodavnu psihologiju u vojsci, kao i psihosocijalnu reintegraciju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

Posmatrački let "Otvoreno neba" nad BiH naredne sedmice

Helez u nastupnu posjetu primio ambasadora Republike Sjeverne Makedonije Jakupa Redžepija

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu