Regija     | 06.05.2019. 20:09 |

Skoplje se sprema za posjetu Pape

FENA Nina Maslo

SKOPLJE, 6. maja (FENA) - Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo boravit će sutra u jednodnevnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji gdje, kako je najavio, dolazi da "posije sjeme bratstva" za koje očekuje da će se dobro primiti.

Organizacioni odbor za papinu posjetu saopštio je danas da su sve pripreme za njegov dolazak u Skoplje završene i da je bezbjednost na najvišem nivou.

Očekuje se da misi koju će papa Franjo održati na centralnom gradskom trgu prisustvuje više od 15.000 ljudi iz cijele Sjeverne Makedonije, uključujući visoke zvanice, kao i vjernike i goste iz regiona.

U lokalnoj Katoličkoj crkvi navode da će u Skoplje zbog posjete Pape doći najmanje 2.000 gostiju iz regiona.

U širem centru grada pojačane su mjere bezbjednosti, uključujući kontrole, duž rute kojom će proći Papa šahtovi su već zavareni, a sutra će saobraćaj biti zatvoren ili preusmjeravan.

Papa će, prema planu posjete, na skopski aerodrom sletjeti u 8:15 sati, nakon čega će mu u predsjedničkoj palati "Vila Vodno" biti priređena dobrodošlica, kojoj će pored predsjednika Đorđa Ivanova prisustvovati i premijer Zoran Zaev i diplomatski kor.

Sjeverna Makedonija je 42. zemlja koju će papa Franjo posjetiti od kako je 2013. ustoličen za poglavara Rimokatoličke crkve, prenosi RTCG.

Njegovu jednodnevnu posjetu pratit će više od 400 medijskih ekipa iz zemlje i svijeta, a u Skoplju je tim povodom izdata i prigodna poštanska marka "Prva posjeta Pape Republici Sjevernoj Makedoniji".

                

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Papa Franjo u septembru na azijskoj turneji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'