Bosna i Hercegovina     | 06.05.2019. 17:59 |

Liječnici u ZHŽ-u jedini u FBiH bez kolektivnog ugovora

FENA Saopćenje

ŠIROKI BRIJEG, 6. svibnja (FENA) - Liječnici u Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ) jedini na području FBiH nemaju potpisan kolektivni ugovor zbog čega su kadrovski, organizacijski i materijalno dovedeni u iznimno težak položaj, upozorio je u ponedjeljak Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u ZHŽ-u.

- Promatrajući materijalna primanja liječnika na prostoru ZHŽ-a gotovo da nema pomaka godinama, tako da osnovna mjesečna primanja doktora medicine i stomatologije iznose oko 1.290 maraka, a specijaliste nakon 12 godina stručnog usavršavanja oko 1.550 maraka, čime su primanja liječnika na prostoru ZHŽ-a niža za 30-50 posto u odnosu na primanja njihovih kolega u ostalih devet županija u kojima su potpisani kolektivni ugovori - navodi se u priopćenju navedenog sindikata.  

Naglašava se kako trenutno u ZHŽ-a, zbog konstantnog odlaska liječnika, postoji nerješiv problem nedostatka liječničkog kadra koji je prisutan već duži niz godina, a koji je kulminirao u posljednje dvije godine.

Pored toga, iz Sindikata upozoravaju kako u ZHŽ-u nedostaju liječnici obiteljske medicine, dok je prosječna životna dob liječnika koji su trenutno u radnom odnosu među najvišima u FBiH.

Zbog svega navedenog kao i brojnih drugih problema liječnika na području ZHŽ-a, Sindikat je zatražio od nadležnog ministarstva zdravstva, da kroz ispunjenje njihovih zahtijeva od kojih su neki povećanje satnice na 2,60 KM i povećanje koeficijenta za 1,2, spriječi daljnje osipanje liječničkog kadra te da ih dovede u ravnopravan položaj s kolegama u ostalim županijama.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Sindikat doktora medicine i stomatologije najavljuje štrajk upozorenja

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu