Bosna i Hercegovina     | 06.05.2019. 18:02 |

Posjeta admirala Jamesa Foggoa Oružanim snagama BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. maja (FENA) - Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (ZŠ OSBiH) generalpukovnik Senad Mašović sa saradnicima primio je danas u posjetu admirala James Foggoa, komandanta Zajedničke komande snaga NATO-a u Napulju. 

Na sastanku je razgovarano o trenutnim i budućim aktivnostima Oružanih snaga BiH u okviru međunarodne vojne saradnje, koje doprinose razvoju BiH na njenom putu ka evroatlantskim integracijama.

Admiral Foggo je upoznat sa aktuelnim stanjem, težišnim aktivnostima i operacijama OSBiH u zemlji i inostranstvu, kao i ključnim aktivnostima u ovoj godini i planovima za naredni period.

Između ostalog, prezentovani su mu rezultati OSBiH u oblasti deminiranja, rješavanja viškova naoružanja i municije, obuke, te učešća pripadnika OSBiH operacijama podrške miru u svijetu. Istaknuta je važnost razvojnog budžeta koji će omogućiti modernizaciju, te unapređenje kapaciteta i sposobnosti OSBiH.   

U svom obraćanju načelnik ZŠ OSBiH generalpukovnik Senad Mašović je istakao da će OSBiH u narednom periodu biti fokusirane na jačanje saradnje sa NATO-om, dostizanje odgovarajućeg stepena interoperabilnosti i sposobnosti, kao i jačanje regionalne saradnje, kroz širenje bilateralne i druge saradnje sa oružanim snagama susjednih zemalja i zemalja u regionu.

Admiral Foggo je istakao da će Zajednička komanda snaga NATO-a u Napulju i dalje pružati potrebnu pomoć OSBiH, uz čvrstu opredjeljenost za nastavak pružanja podrške aktivnostima Oružanih snaga BiH u izvršenju zakonom definisane misije i zadataka, kao i  svim aktivnostima BiH na putu ka članstvu u EU i NATO.

Takođe, pohvalio je angažman pripadnika OSBiH u operacijama podrške miru ističući njihov značajan doprinos izgradnji mira i kolektivne sigurnosti u svijetu.

Zajednički je iznesena opredjeljenost o potrebi da se što prije usvoji Godišnji nacionalni program, kao uslov za daljnji uspješan put BiH ka evroatlantskim integracijama.      

Susretu su prisustvovali i komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Marty J. Bissell, a uime OSBiH zamjenik načelnika ZŠ OS iH generalmajor Ivica Jerkić i šef kabineta načelnika ZŠ OSBiH brigadir Edin Fako, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnoscu MO BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Položeno cvijeće na Kovačima u okviru obilježavanja 32. godišnjice formiranja Armije RBiH 

Pripadnici Oružanih snaga BiH kreću u potragu za nestalim Dragom Tanaskovićem

NATO podržava kontinuiranu obuku Oružanih snaga BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta