Bosna i Hercegovina     | 06.05.2019. 16:17 |

Većinski vlasnik Instituta za zavarivanje Tuzla kod premijera TK (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 6.maja (FENA) - Premijer Tuzlanskog kantona danas je, u oproštajnu posjetu, primio većinskog vlasnika Instituta za zavarivanje Tuzla iz Njemačke koji uskoro odlazi u penziju. Bio je ovo povod za rekapitulaciju dugog puta koji su Institut u Tuzli i njegovi zaposlenici morali preći do institucije koja posluje pozitivno, ima vrhunsku opremu i kadrove te certifikate potrebne za izvoz na tržišta Evropske unije.

O razvoju Instituta za zavarivanje Tuzla počev od pronalaska adekvatnog prostora, opremanja radionice i nedostajućeg kadra do institucije koja je izvozno orjentisana te ima internacionalni uspjeh razgovarano je prilikom oproštajne posjete većinskog vlasnika ovog iInstituta iz Njemačke premijeru Tuzlanskog kantona. Velike zasluge za otvaranje Instituta u Tuzli pripadaju sličnom institutu iz Magdeburga, ali i Vladi TK - rečeno je ovom prilikom

- Mi kao Vlada TK, naravno, zainteresovani smo da pružimo podršku kroz razne projekte i preko Ministarstva privrede i ministarstva obrazovanja pratimo rad instituta zajedno sa službom za zapošljavanje. I oni su, rekao bih produžena ruka vladina u ovom međuprostoru između administrativnog dijela i obrazovanja – kazao je Premijer TK Jakub Suljkanović.

Direktor Instituta za zavarivanje Tuzla Seid Zulić istakao je da ono što je najvažnije da je ovo jedna pozitivna priča, i što je najbitnije da ovaj projekt uspješno radi i djeluje, ne samo u TK, nego i šire.

Dobro je da postoji ovakva institucija, a koja pomaže metalskom sektoru TK i šire ,te da ispuni sve zahtjeve za izlazak na evropsko tržište

Iako je u vrijeme prvog poslovnog dolaska u Tuzlu prije 14 godina imao sličan institut u Njemačkoj, Jirgen Bendler ističe da je u početku bio skeptičan oko otvaranja Instituta u Tuzli koji je, uprkos početnim problemima, sa radom počeo 2007.

- Proteklih 14 godina je bilo jako teško, ali ipak smo uspjeli ovaj projekt plasirati na pravi put i pozitivno poslovati – kazao je Bendler.

Bendlera su o ulozi resornih ministarstava u cijeloj priči u vezi sa Institutom informisali i ministar privrede Osman Puškar te ministar za obrazovanje i nauku u Vladi TK Zlatan Muratović. Na njegovo mjesto u Institutu za zavarivanje Tuzla nakon penzionisanja dolazi, kako navodi većinski vlasnik, mlađi kolega iz Njemačke.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2927

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1foBy49cT1nVE2uzar1rTrBVNehjcxGfr?usp=sharin

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona izvršena 72 inspekcijska nadzora

Doznačavanje sredstava Federalnom zavodu PIO za pomoć penzionerima Tuzlanskog kantona

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu