Kultura     | 06.05.2019. 13:39 |

Izvedba 'Ay Carmele' 15. maja u prostoru Spomen-parka Vraca (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 6. maja (FENA) - Predstava Jose Sinisterrae "Ay Carmela“ reditelja Roberta Reponje bit će odigrana 15. maja na prostoru Spomen-parka Vraca u povodu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom. 

Dogradonačelnik Sarajeva Milan Trivić i direktor SARTR-a Aleš Kurt danas su na konferenciji za medije kazali da je cilj zajedničkog projekta oživljavanje Spomen-parka Vraca, kao jednog od najvećeg resursa grada, a koji godinama stoji zanemaren.

Ukazali su na višestruko značenje igranja predstave Ay Carmela u ambijentu Spomen-parka Vraca koji je od austrougarske vojne tvrđave pretvoren u službeno stratište građana Sarajeva tokom 2. svjetskog rata, a u ratu 1992-1995. godine s tog mjesta je grad gađan iz teškog topovskog naoružanja i snajpera.

SARTR-ova kultna predstava "Ay Carmela“, u kojoj igraju Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić, bit će posvećena ratnim žrtvama, čija su imena - njih 9.091, uklesana na ploči na Spomen parku-Vraca.

Glumci Selma Alispahić i Dragan Jovičić ističu da je tokom proteklih 20 godina predstava "Ay Carmela" postala misija, ne samo umjetnika, nego i SARTR-a, jer je 1992. godine značila krik umjetnika protiv užasa fašizma koji se dešavao.

Ulaznice za predstavu su besplatne, ali s obzirom da je broj mjesta ograničen, neophodno je da svi koji žele osigurati prisustvo, prethodno rezervišu kartu.

Pogledajte http://fena.ba/video/2925/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1OmQHmipa20BoxvcsnzW1J-hD2RInW-Mm?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Postavkom instalacije Think Freedom 1425 počelo obilježavanje 32. godišnjice opsade Sarajeva

Gradonačelnica Karić za Uskrs se družila sa sugrađanima

Gradski savjet traži reformu zakonskih nadležnosti i teritorijalne organizacije Grada Sarajeva

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'