Bosna i Hercegovina     | 06.05.2019. 13:11 |

Ćemalović: Neophodan odgovoran rad menadžmenta zdravstvenih ustanova u USK-u

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 6. maja (FENA) - Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjoj je redovnoj sjednici raspravljala o planovima i programima rada, te financijskim planovima domova zdravlja u Cazinu i Sanskom Mostu.

-Planirani prihodi u Domu zdravlja Cazin su oko 9.900.000 KM, a akcenat je stavljen na hemodijalizni centar koji bi ubrzo trebao početi raditi. On će pokriti potrebe 59 hemodijaliznih pacijenata s područja Cazina, Velike Kladuše i Bužima. Također, ovdje smo posebno naglasili potrebu proširenja radnog prostora i povećanje broja timova porodične medicine. Kada je u pitanju Dom zdravlja u Sanskom Mostu, evidentan je mali broj osiguranika, a povećanje zapošljavanja nemedicinskog kadra. Tu je neophodna sistematizacija radnih mjesta - rekla je ministrica zdravstva, rada i socijalne politike USK Nermina Ćemalović.

Ona je istakla i da je neophodan odgovorniji i ozbiljniji rad menadžmenta zdravstvenih ustanova u ovom kantonu, jer su upravo dosadašnji menadžmenti djelimični krivci za teško stanje u zdravstvu.

-Morat će se neke mjere štednje uvesti. Potrebna je disciplina i zaista želja da bilo koja zdravstvena ustanova uspije. Kantonalna bolnica je u gubitku oko 11 miliona KM i tako je već godinama. U Sanskom Mostu imamo mali broj osiguranih lica, a domovi zdravlja s negativnim poslovanjem imaju problem s pretjeranim zapošljavanjem nemedicinskog kadra - dodala je Ćemalović.

Prošlogodišnji izvještaj o radu Zavoda za javno zdravstvo USK-a danas nije dobio podršku kantonalne vlade, a kao jedan od razloga je navedena i potreba za većom prevencijom karcinoma.

S druge strane usvojeno je uputstvo o načinu i postupku oslobađanja plaćanja određenih naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, odnosno komunalija i rente. Ovo se odnosi na kategoriju demobilisanih boraca.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Održana Konferencija ministara za područje zdravstva u BiH

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta