Kultura     | 06.05.2019. 13:05 |

Dječiji radovi ukrasili Svrzinu kuću

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 6.maja (FENA) – U Svrzinoj kući, depadansu Muzeja Sarajeva, u sklopu 5. Festivala dječje umjetnosti danas su izloženi radovi djece „Djeca crtaju Svrzinu kuću“ iz Osnovne škole Podlugovi .

Kako je kazao muzejski pedagog u Svrzinoj kući Mustafa Arslanović, svi radovi su izloženi u orginalnoj eksterijernoj postavci u ovom turističkom kompleksu.

- Danas je podjela nagrada za nabolja tri rada. Treća nagrada je knjiga 'Sarajevo u istoriji', druga je 'Avlija i bašče Svrzine kuće' a prva nagrada je 'Monografija Svrzine kuće. Naravno uz ove nagrade idu i knjige za ovu školu – kazao je Arslanović.

Profesorica likovne umjetnosti u Osnovnoj školi 'Podlugovi' Safija Beširević istakla je da zbog dugogodišnje saradnje sa Muzejom Sarajeva, prije nekoliko mjeseci je dogovrena ova radionica na kojoj je od 100 prijavljenih radova u užu krug ušlo 50 slika detalja Svrzine kuće.

-  Angažovala sam svu djecu od petog do devetog razreda da crtaju detalje kulturnog naslijeđa BiH i to raznim tehnikama, olovka, tuš, vodene bojice, tempere – kazala je Beširević.

Naglasila je da svaki od ovih dječijih radova ima svoju likovnost i vrijednost, te da su djeca kroz prezentacije i knjige stekla 'sliku' o Svrzinoj kući.

Beširević je navela da su djeca započela i lijepo završila radove, te je na kraju bilo oko 50 odličnih radova koji su prikazali kulturno nasljeđe Svrzine kuće, njenu likovnost i arhitekturu.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Započeli radovi na restauraciji vanjske stolarije na Despića kući

Festival 'FEDU' otvoren defileom cirkuske trupe 'Master&Margarita' i predstavom 'Zlatokosa'

Dodjelom nagrada u Sarajevu završen Festival dječije umjetnosti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu