Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 06.05.2019. 10:35 |

Cortizo novi predsjednik Paname

FENA Internet

PANAMA, 6. maja (FENA) - Politički veteran Laurentino "Nito" Cortizo (Kortizo) obrazovan u Sjedinjenim Američkim Državama, pobijedio je na predsjedničkim izborima u Panami, objavio je izborni tribunal nakon prebrojavanja 95 posto glasova, prenosi agencija Reuters.

- Danas je pobijedila Panama i danas je, više nego ikada ranije, potrebno da se snage u Panami ujedine - izjavio je u svom govoru bivši ministar poljoprivrede pred svojim pristalicama, a pozvao je i na nacionalno jedinstvo, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

Cortizo je tokom kampanje obećao očistiti politiku nakon korupcijskog skandala u koji je bila umiješana brazilska inženjerska firma Odebrecht i curenja "panamskih papira" s detaljima o utaji poreza koju su preko te zemlje vršili bogataši iz cijelog svijeta.

- Haos je završen. Javni fondovi pripadaju javnosti i oni su svetinja - rekao je Cortizo.

Nakon što stupi na dužnost 1. jula Cortizo će morati pronaći ravnotežu u odnosima s Washingtonom i Pekingom jer je odlazeći predsjednik Huan Carlos uznemirio SAD uspostavljanjem diplomatskih odnosa s Kinom, koja je sada drugi najveći korisnik Panamskog kanala.

Cortizo je osvojio trećinu glasova na izborima koji su imali jedan krug i koji su ukazali na podijeljenost društva, a drugoplasirani Romulo Roux (Ru) koji je dobio dva prosto manje, oklijeva priznati poraz i dodaje kako je u nekim glasačkim oblastima otkrio određene neregularnosti.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Rekordan broj migranata ušao u Panamu na putu prema Sjedinjenim Državama

Panama traži nove izvore vode za Panamski kanal

Bivši predsjednik Paname na američkoj 'crnoj listi' zbog korupcije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'