Bosna i Hercegovina     | 03.05.2019. 15:21 |

Ljubić: BiH samo korjenita reforma Ustava može učiniti funkcionalnom (VIDEO)

FENA Denis Leko

MOSTAR, 3. svibnja (FENA) - Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić izjavio je u petak u Mostaru kako samo korjenita reforma Ustava Bosnu i Hercegovinu može učiniti funkcionalnom i samoodrživom državom.

- Ta reforma u sebi bi morala uključivati i teritorijalno-administrativnu reorganizaciju zemlje, a koliko će federalnih jedinica u toj državi biti trenutno nije važno, ali je bitno da ta teritorijalno-administrativna organizacija bude simetrična u odnosu na njena tri konstitutivna naroda - kazao je Ljubić.

Istaknuo je kako Hrvati kao samosvjestan narod nikad ne bi pristali na tercijarnu poziciju, pa prema tome nikad nisu ni govorili o trećem entitetu.

- Ovo što mi sada živimo je jedan ustavni improvizorij koji je predviđen da se nakon Daytona vrlo brzo promijeni, no to nažalost nije učinjeno i danas imamo posljedice koje se, između ostaloga, ogledaju i u zastoju formiranja vlasti, ali i mnogim drugim problemima s kojima se suočavamo - kazao je Ljubić.

Prva stvar koju treba postići da se otkoče ti procesi, po Ljubićevim riječima, je bazični koncensus oko budućnosti BiH.

- Bosna i Hercegovina mora pokazati svijetu i onim asocijacijama kojima stremimo, kao što je Europska unija, da poštujemo svoje institucije, odnosno pravnu državu. Prva stvar na kojoj ćemo mi inzistirati je izmjena Izbornog zakona - kazao je Ljubić.

Na konferenciji za medije koja je održana nakon prve konstituirajuće sjednice Glavnog vijeća u novom sazivu, predsjednik Ljubić kazao je kako se osim konstituiranja, usvajanja poslovnika i izbora Bariše Čolaka na mjesto zamjenika predsjednika Glavnog vijeća danas razgovaralo i o smjernicama za izradu plana rada Vijeća, kao i da je zastoj u formiranju izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini bio uzrok pauze u radu Glavnog vijeća HNS-a.

- Naša strategija je da u Glavnom vijeću kao i dosad djeluju osobe s dovoljnom dozom relevantnosti kako bi to Vijeće moglo djelovati na način definiran politikom HNS-a - kazao je Ljubić.

Naveo je kako je za Hrvate u Bosni i Hercegovini važno to što imaju HNS kao stožernu hrvatsku politiku.

- HNS je stožerna hrvatska politika, a Glavno vijeće je izvršno-politički organ HNS-a i na taj način će i djelovati. Trebamo definirati strateška stajališta sektora i subsektora koji će onda preko članova HNS-a biti implementirani u institucijama izvršne vlasti - kazao je Ljubić.

Kada se formira izvršna vlast na razini Vijeća ministara i Vlade Federacije, Ljubić navodi kako postoji mogućnost promjene sastava Glavnog vijeća.

- S obzirom na to da smo dio te stožerne hrvatske politike u BiH, u našem djelovanju neće biti nikakvih tabua oko toga o čemu smijemo i možemo raspravljati. Jedini aksiom kojega se mi držimo je cjelovitost Bosne i Hercegovine, a sve ostalo je podložno raspravi - istaknuo je Ljubić.

Dodao je i kako je siguran da se pozicija Glavnog vijeća i općenito Hrvatskog narodnog sabora u znatnoj mjeri institucionalizirala.

- Mislim da ćemo u tom smislu ići korak dalje i da će djelovanje HNS-a postati vidljivije čak i na međunarodnom planu - kazao je Ljubić.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2922

 Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1fueIMOfbH_Se8g5JHt18EF_ugMOfM67B?usp=sharing

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Mostar: Međunarodne igre za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju okupit će 300 sudionika iz regije

U petak počinju programi manifestacije 'Dani mevluda i zikra'

Ukrajinski gradonačelnici u BiH uče o poslijeratnoj obnovi gradova (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta