Regija     | 03.05.2019. 15:06 |

Sudionici Foruma civilnog društva zapadnog Balkana usvojili završnu deklaraciju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. maja (FENA) - Sedmi forum civilnog društva zapadnog Balkana okupio je u Tirani 180 predstavnika organizacija civilnog društva iz Evropske unije i država zapadnog Balkana, te institucija Evropske unije, međunarodnih organizacija i vlada iz regije.

Glavne teme ovogodišnjeg Foruma bile su uloga organizacija civilnog društva u promociji regionalne saradnje, stanje u kojem se nalazi socijalni dijalog, te jačanje uloge civilnog društva na zapadnom Balkanu.

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH), kao najstarija i najveća sindikalna organizacija u našoj državi sudjelovao je, kao i na svim prethodnim forumima.

Sudjelovao je i predsjednik Evropskog ekonomsko-socijalnog komiteta  Luca Jahier, zamjenik ministra za evropska i međunarodna pitanja Sokol Dedja,  direktorica EEAS Angelina Eichorst i generalni sekretar Regionalnog vijeća za saradnju Mailinda Bregu.

Sudionici su, na kraju dvodnevnog zasjedanja, usvojili Završnu deklaraciju s preporukama organizacija civilnog društva koje su istaknute tokom foruma.

Završna deklaracija ima 65 tačaka, a sudionici traže od EGSO-a (Evropski gospodarski i socijalni odbor) da taj dokument proslijedi vladama u regiji, evropskim institucijama, Vijeću za regionalnu suradnju, Međunarodnoj organizaciji rada, Vijeću Europe i poljskom predsjedništvu sastanka na vrhu država zapadnog Balkana u Poznańu.

- Sudionici pozivaju na provođenje preporuka iz završnih deklaracija prethodnih EGSO-ovih foruma civilnog društva zapadnog Balkana, koje su iznesene za oblasti kao što su borba protiv korupcije, sloboda izražavanja i medija, zapošljavanje mladih, prava žena i osnaživanje njihova položaja, održiv rast i zapošljavanje, migracije i prava manjina na zapadnom Balkanu - navodi Služba za informisanje SSSBiH.

Evropski gospodarski i socijalni odbor (EGSO), koji predstavlja gospodarske i socijalne sastavnice organiziranog civilnog društva u Evropskoj uniji (EU) održao je sedmi Forum organizacija civilnog društva zapadnog Balkana uz potporu Evropske komisije i Vijeća za regionalnu suradnju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

SSSBiH: Otvoreno pismo premijeru KS povodom istupa ministrice Hota-Muminović u Skupštini KS

SSSBiH: Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom 21,35 posto

SSSBiH - Osmi mart, dan sjećanja na sve žene nad kojima se izvršeno nasilje

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta