Svijet     | 03.05.2019. 12:19 |

Novi sukobi tokom noći u Tripoliju

FENA Internet

TRIPOLI, 3. maja (FENA) - Teški sukobi  nastavljeni su tokom noći u bici za libijsku prijestonicu Tripoli, dok nijedna strana nije bila u stanju da ostvari pomake na linijama fronta a ofanziva snaga pod komandom generala s istoka zemlje Khalife Haftara ušla je u petu sedmicu.

Haftarova Libijska narodna armija (LNA), koja je u savezništvu s paralelnom administracijom sa sjedištem u Benghaziju, u protekloj je sedmici dobila pojačanja u vojnicima i teškom naoružanju na linijama fronta. 

Ona, međutim, nije bila u stanju da probije linije odbrane u južnim predgrađima Tripolija snaga lojalnih međunarodno priznatoj vladi sa sjedištem u libijskoj prijestonici.

Žestoke borbe vođene su od četvrtka popodne do petka rano ujutro u regiji bivšeg međunarodnog aerodroma, ali su male promjene ostvarene na liniji fronta, saopćili su mještani.

 LNA je ostvarila pomake na jednom dijelu fronta u ovoj sedmici, ali su je kasnije odvratile snage iz Tripolija, koje su podigle barijere od brodskih kontejnera na južnim cestama gdje su locirani tenkovi i artiljerija.  

Snage iz Tripolija ostvarile su izvjestan pomak, ali analitičari tvrde da će prijetnja LNA postojati sve dok ona drži svoju isturenu bazu u  Gharyanu, gradu 80 kilometara južno od Tripolija.

Grad je teško osvojiti jer leži u planinama koje se uzdižu s priobalne ravnice u kojoj se nalazi Tripoli. 

LNA je poslala vojnike i vojni materijal u Gharayn cestom iz Haftarove baze moći u Bneghaziju, najvećem istočnom gradu, ili putem centralne zračne baze u Jufrahu, tvrde vojni izvori, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turkish Airlines vraća se u Libiju nakon gotovo desetljeća stanke

Spašeni migranti izvještavaju o 'najmanje' 60 umrlih tokom putovanja iz Libije

Ukrajina raspoređuje trupe na 'povoljnije položaje' u Avdijevki

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'