Bosna i Hercegovina     | 03.05.2019. 10:04 |

Udruženje novinara RS: Ugled profesije skrnave portali skrivenih vlasnika

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 3. maja (FENA) - U Udruženju novinara Republike Srpske (RS) smatraju da je neophodno što prije zakonski urediti oblast u kojoj ugled profesije skrnave, kako su saopćili, portali skrivenih vlasnika i odgovornih lica.

-Založit ćemo se da takvi subjekti što prije budu dovedeni u poziciju u kojoj su portali sa valjanim impresumima i da budu podložni eventualnim kaznama, kao i odgovorna lica iz ostalih medijskih kuća – naveli su iz tog udruženja, čiji je rad nedavno obnovljen.

Insistirat će, kako dodaju u saopćenju, na ekonomskom jačanju novinara, njihovim dodatnim obukama, stvaranju bezbjednijeg okruženja i "neutralisanju posljedica pristrasnih izvještaja koje o medijima RS u međunarodne organizacije šalju pojedinci i udruženja iz BiH“.

-Pozdravljamo akciju nadležnih organa RS kojom je uhapšen optuženi za pokušaj ubistva našeg kolege Vladimira Kovačevića i insistiramo na otkrivanju i kažnjavanju nalogodavaca ovog krivičnog djela. Nadležne pozivamo da otkriju i kazne sve koji su u RS prijetili našim kolegama i da pravdi privedu inicijatore ugrožavanja bjezbjednosti novinara iz RS zaposlenih na BHRT-u kad su odbili da u aksiom pretvore kvalifikacije i datume o kojima ne postoji saglasnost konstitutivnih naroda i institucija BiH - navodi se u saopćenju Udruženja novinara RS-a, a u povodu 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija.

Podržat će, kažu, sve aktivnosti sindikalnih organizacija usmjerene ka ekonomskom i socijalnom jačanju novinara i snažnije ih štititi od političkih i finansijskih centara moći iz Republike Srpske, Federacije BiH i inostranstva.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo