Bosna i Hercegovina     | 02.05.2019. 11:28 |

Odbrana Sarajeva 2. maja odredila i dobranu BiH (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 2. maja (FENA) - Kantonalna i općinske delegacije položile su danas na nekoliko spomen-obilježja te mezarja i grobalja cvijeće i odale počast najzaslužnijim borcima koji su poginuli prije 27 godina u Sarajevu odbranivši na taj način i državu Bosnu i Hercegovinu.

Kako su danas istaknuli 2. maja 1992. godine, bez neke posebne organizirane odbrane, uspio su zaustaviti pokolj koji bi uslijedio, ali i zauzimanje glavnog grada što bi na neki način značilo i da bi neprijatelj mogao okupirati BiH.

Međutim, tog dana počela je i najduža opsada jednog grada u historiji modernog ratovanja koja je trajala 1.425 dana kada je život izgubilo više od više od 11.500 ljudima među kojima su i ginuli mahom civili dok su čekali u redovima za vodu i hranu, ali 1.601 dijete koje je poginulo uglavnom u igri ispred skloništa.

Ovaj datum pamtit će se i po zarobljavanju predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića na Aerodromu Sarajevo koji se vraćao s mirovnih pregovora, a kojem su danas brojne delegacije odale počast na mezarju Kovači.

Jedan od direktnih učesnika tih majskih događaja bio je i Almedin Miladin koji se u blizini Doma Oružanih snaga BiH sa svojim saborcima svjedočio uništavanju prvog oklopnog vozila Jugoslavenske narodne armije (JNA) uspješno spriječivši da se vojnici iz Kasarne Jajce iznad Sarajeva ujedine sa drugom vojnom oblasti.

- Bio je to dan D za odbranu državnosti i grada Sarajeva. Predvidjeli smo da će se sve to dogoditi bez ikakvih pouzdanih informacija, jer su veze bile prekinute, te su patriotske snage pružile otpor, ali tada se jasno pokazala i namjera JNA - pojasnio je.

Ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo Ismir Jusko napomenuo je da se ovaj datum nikada neće zaboraviti, podsjećajući da je tada JNA s paravojnim formacijama krenula u grad s namjerom da ga iscijepa, ali matični cilj je bio da se zauzme zgrada Predsjedništva BiH.

- Teritorijalna odbrana BiH, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i patriotske snage više srcem nego vojnom taktikom zaustavile su taj napad. Bilo je teško povjerovati da će tako male snage u nekim slučajevima naoružane improviziranim sredstvima i oružjem napravljenim od vodovodnih cijevi stati preko puta trećoj vojnoj sili u Evropi - kazao je Jusko.

Zbog toga je, dodaje ministar, glavni grad BiH odbranjen, a podsjetio je da je u ratnoj terminologiji poznato da kada padne glavni grad u velikom broju slučajeva teško je zadržati ostatak države, u ovom slučaju 2. maj bio je dan kada se to zaustavilo i spriječilo.

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić istaknuo je danas da su ovi dani bili prekretnica u četverogodišnjem ratu koji je uslijedio te je naglasio da bi se stvari potpuno drugačije odvijale da je glavni grad BiH tada pao.  

Cvijeće su položili, Fatihu proučili i minutom šutnjom delegacije počast odale ukopanima na mezarju Kovači, na groblju Lav te na mezarju Stadion, ali i pored Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2918

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1XqOPwPqaBgDgfMpQlLTK3b6UuSm1YC8e?usp=sharing

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana