Svijet     | 01.05.2019. 09:35 |

Guaido: Više nema povratka natrag

FENA Internet

CARACAS, 1. maja (FENA) - Nakon što je čelnik venecuelanske opozicije Juan Guaido pozvao građane i vojsku na svrgavanje predsjednika Nicolasa Madura, na ulicama Caracasa izbili su sukobi. I jedan i drugi političar odmah su ustvrdili kako ih podržava vojska.

U međuvremenu je stigla potvrda da je skupina vojnika podržala Guaidoa koji je rekao da "više nema povratka natrag".

"Kucnuo je čas. Dvadeset i četiri države su krenule istim putem i više nema povratka natrag. Budućnost je u našim rukama, narod i vojska su ujedinjeni u okončanju uzurpacije", napisao je Juan Guaido na Twitteru.

Na pločnicima su zapaljene gume i automobili, letjelo je kamenje, a stanje je i dalje haotično u istočnom dijelu Caracasa, javlja AFP.

Na prilazima vojnoj bazi La Carlota žestoko su se sukobile lojalne snage reda s pobornicima Guaidoa.

Prema medicinskim izvorima, ozlijeđeno je najmanje 50 ljudi - najviše njih gumenim mecima, no jedna je osoba zadobila ozljede metkom iz pištolja, prenosi AP.

Dok je ministar obrane general Vladimir Padrino upozorio opoziciju protiv mogućeg krvoprolića, predstavnik Guaidoa u Washingtonu Carlos Vecchio je pozvao narod da "ostane na ulicama".

Oglasio se i venecuelanski ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza, negirajući tvrdnje opozicije da je u toku vojni udar protiv predsjednika Madura. Optužio je Guaidoa da postupa po naredbama Washingtona.

"Nije to vojni udar. To su isplanirali Washington, Pentagon, State Department i (američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John) Bolton. Oni daju naređenja Juanu Guaidou", rekao je Arreaza u telefonskoj izjavi za Reuters, prenosi Al Jazeera Balkans.

Arreaza tvrdi da Maduro, predsjednik Venecuele od 2013. godine, potpuno vlada situacijom u zemlji.

Guaido je u utorak objavio da je počeo "posljednju fazu" svog plana za svrgnuće Madura s vlasti i pozvao građane Venecuele i vojsku da ga podrže kako bi okončali Madurovu "uzurpaciju".

Za srijedu je sazvao masovni prosvjed protiv Madura kojega podržavaju Rusija, Kina i Kuba.

Guaido se kao predsjednik parlamenta u kojem opozicija ima većinu proglasio privremenim predsjednikom Venecuele u čemu su ga podržale Sjedinjene Američke Države i pedesetak drugih zemalja koje optužuju Madura za namještanje izbora, kršenje demokracije i ljudskih prava.

SAD je nametnuo sankcije u pokušaju da izazove odlazak Madura s vlasti, ali se čini da je on zadržao kontrolu nad državnim institucijama i vojnim časničkim kadrom, navodi Reuters.

Od početka godine Venecuela, suočena s najtežom krizom u svojoj povijesti, oslabljenim gospodarstvom i nestašicama, ima dva predsjednika - s jedne je strane socijaldemokratski zastupnik Juan Guaido, a s druge strane izvršni predsjednik, socijalist Nicolas Maduro.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Dvoje uhapšenih u Španiji u istrazi o pranju novca povezanog s vladom Venecuele

Kremlj - Priprema se Madurova posjeta Moskvi

Britanija objavila viši budžetski deficit od očekivanog podstaknut rastom životnih troškova

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana