Bosna i Hercegovina     | 30.04.2019. 15:38 |

Ganić i Nikolić s delegacijom VSTV-a o projektima u pravosudnom sektoru

FENA Saopćenje

ZENICA, 30. aprila (FENA) - Delegacija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), s direktorom Sekretarijata VSTV-a Admirom Suljagićem na čelu, posjetila je Ministarstvo za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), gdje je razgovarala s ministrom Nebojšom Nikolićem i premijerom Mirzom Ganićem.

Na sastanku, kojem su prisustvovale predsjednice općinskih sudova u Zenici i Žepču - Dijana Ajanović i Dragica Dragičević, razgovarano je o realizaciji projekata dogradnje i rekonstrukcije postojeće zgrade Općinskog suda u Zenici i izgradnje nove zgrade Općinskog suda u Žepču.

Projekat dogradnje i rekonstrukcije postojeće zgrade Općinskog suda u Zenici je u fazi pribavljanja odobrenja za građenje, dok je projekat izgradnje nove zgrade Općinskog suda u Žepču u fazi pripreme projektne dokumentacije.

Pripremu projektne dokumentacije za spomenute zgrade općinskih sudova provodi VSTV putem projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa kojeg finansira Vlada Švedske, a izvođenje radova i stručni nadzor nad izvođenjem radova bit će finansirani od  Evropske unije u sklopu projekta IPA 2017, dok će Vlada ZDK-a snositi troškove pribavljanja odobrenja za građenje i troškove taksi za komunalne priključke za navedene objekte.

Ovom prilikom je istaknuto kako ZDK i VSTV imaju dugogodišnju uspješnu saradnju, čiji su rezultat brojni projekti jačanja sektora pravosuđa, a posebno izgradnje pravosudne infrastrukture.

- Da bi pravosuđe kao jedan od stubova države funkcionisalo, potrebno je da ima razvijenu infrastrukturu. Zahvalni smo VSTV-a na angažmanu u ZDK, jer, pored ulaganja Vlade, uz pomoć svojih donatora obezbjeđuju značajna sredstva za finansiranje infrastrukturnih projekata. To je višestruko korisna investicija, jer u isto vrijeme razvijamo infrastrukturu i jačamo ekonomiju, pošto takve investicije pokreću i građevinski sektor. Zbog toga će ovi projekti i u buduće imati punu podršku Vlade - kazao je Ganić, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo