Kultura     | 30.04.2019. 14:10 |

Banja Luka obilježava Svjetski dan džeza

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 30. aprila (FENA) - Banja Luka danas obilježava Svjetski dan džeza manifestacijom pod nazivom "DžezRez 000".

To će ujedno biti i omaž legendi džez muzike Quincy Jonesu, čiji je orkestar prije nekoliko decenija svirao u Banjoj Luci.

Ovaj datum ustanovio je UNESCO, a Banja Luka će se ove godine priključiti slavljenju džeza, što će, navode organizatori, doprinijeti njenom pozitivnom imidžu i u smislu kandidature za Evropsku prijestolnicu kulture 2024.

Osnivač Udruženja građana "Rez" Saša Berendika je rekao da je obilježavanje Svjetskog dana džeza počelo nastupom studenata Akademije umjetnosti u Banja Luci Nikoline Đekanović i Maria Nikolića, a postavljena je i izložba fotografija "Bašta sljezove boje" autora Slobodana Rašića Bobare.

Planirano je i predavanje Olega Soldata "Od čaršije do jazza-kargo kultovi“, dok će muzički dio programa početi defileom Tamburaškog orkestra Banja Luka i Policijskog orkestra od Banskog dvora do Bašte sljezove boje.

Izvest će kompoziciju "Banja Luka", koja je lajtmotiv manifestacije, a koju je napisao Phil Woods, saksofonista benda Quincy Jonesa, oduševljen atmosferom na koncertu održanom šezdesetih godina u Banjoj Luci.

U večeranjim satima najavljena je svirka banjalučkih džez izvođača u Bašti sljezove boje.

Ova manifestacija, pod motom "Quincy Jones ponovo u Banjaluci", održava se pod pokroviteljstvom gradskih vlasti u okviru "Proljeća u Banjoj Luci", a uz podršku Ambasade SAD-a u BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Psihijatrija u Banjoj Luci neuslovna, nazire se mogućnost finansiranja gradnje novog objekta

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu