Bosna i Hercegovina     | 30.04.2019. 14:30 |

Hercegovina dobila prve psihoterapeute – grupne analitičare

FENA Saopćenje

MOSTAR, 30. travnja (FENA) - Na Klinici za psihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar završena je desetogodišnja edukacija koju je uspješno završilo 25 kandidata koji su stekli zvanja grupni terapeut, grupni psihoterapeut i grupni analitičar.

-  Nakon više od oko 900 intenzivno provedenih sati u nastavi, 27. travnja, okončana je desetogodišnja edukacija čiji je ishod 25 certificiranih grupnih analitičara i psihoterapeuta kao i više grupnih terapeuta - izjavio je predstojnik Klinike za psihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar prof. dr. sc. Miro Klarić.

Govoreći o značenju grupnih analitičara u svakodnevnom radu na Klinici za psihijatriju, naglasio je kako je ovo funkcionalna revolucija u smislu skrbi za bolesnike, dodavši kako je sada omogućeno potpuno razvijanje odsjeka za bolesti ovisnosti, dječje i adolescentne psihijatrije i socijalne psihijatrije.

- Naši pacijenti ne leže u krevetu, nego su uglavnom na grupnim terapijama i aktivnostima te će stoga provedba usvojenih znanja donijeti i već donosi, zamjetne rezultate u radu - konstatirao je predstojnik Klarić te naglasio kako opravdanost ove edukacije leži u činjenici da u zadnjih pet godina nije bilo zahtjeva da itko ide tražiti ovaj dio usluga izvan Mostara.

Voditelji cjelokupne edukacije su članovi Instituta za grupnu analizu Zagreb na čelu s prof. dr. sc. Tanjom Frančišković koji su tijekom deset godina, vikendima, dolazili na Kliniku za psihijatriju, gdje se provodila nastava.

S obzirom na to da je Institut član EGATIN-a (Europske asocijacije za edukaciju iz grupne analize), koja se smatra jednim od najboljih instituta te vrste u Europi, certificirani psihoterapeuti mogu raditi u bilo kojoj zemlji Europske unije.

Osim liječnika, specijalista psihijatrije, edukaciju iz psihoanalize prošli su i psiholozi, socijalni radnici, defektolozi, dipl. medicinske sestre/tehničari i medicinske sestre/tehničari.

Kroz dugotrajnu desetogodišnju analitičku edukaciju, ovisno o broju sati teorije, supervizije i iskustvenoga rada, edukanti su stekli zvanja grupni terapeut, grupni psihoterapeut i grupni analitičar kao kruna edukacije, a time je Hercegovina dobila prve grupne analitičare te usadila temelje za osnivanje vlastitog Instituta i baze za izobrazbu slijedećih generacija grupnih analitičara što ima neprocjenjivu vrijednost za rad kako s pacijentima tako i sa svim osobama koje imaju psihološke poteškoće, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću SKB-a Mostar. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Edukacija političkih subjekata o elektronskoj prijavi političkih subjekata za učešće na izborima

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo