Kultura     | 30.04.2019. 09:27 |

Monografija 'Svjedok turbulentnog vremena' o generaciji 1967-1972 GHB medrese

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. aprila (FENA) - Monografija "Svjedok turbulentnog vremena, Generacija Gazi Husrev-begove medrese 1967-1972." posvećena generaciji koja je postala prepoznatljiva po radu na općem dobru u ostvarivanju najviših društvenih i civilizacijskih vrijednosti, predstavljena je u Bugojnu.

Knjigom je obuhvaćeno 100 pripadnika generacije, što se smatra najbrojnijom generacijom u postojanju medrese.

Promotori su bili Ismet Bušatlić, Mustafa Spahić, Izedin Šikalo i Kemal Balihodžić.

Generacija Gazi Husrev-begove medrese (GHB), 422., bila je prepoznatljiva "štrajkom" čime se skrenula pažnja javnosti na određene nepravde koje su se događale prema medresi.

Štrajk je trajao od 11. januara do 17. marta 1972., dva mjeseca i šest dana. Jedan od osnovnih zahtjeva bio je vraćanje nastavnog programa u okvire utvrđenih normi vakufnamom i omogućavanje učenicima medrese kvalitetnije obrazovanje, odnosno vraćanje nastavnih predmeta koji su bili izostavljeni reformske 1963. godine.

Pedeset i tri pripadnika generacije završili su fakultete, dva pripadnika stekli su naučna zvanja doktora i dva magistra nauka.

Ova generacija podarila je reisu-l-ulemu i zamjenika reisu-l-uleme, jedan je bio muftija, dva direktora Gazi Husrev-begove medrese, četiri muderrisa - profesora Gazi Husrev-begove medrese, četiri glavna imama, 41 su obavljali službu imama, muallima i hatiba, a više od 50 je na ovaj ili onaj način vezano za Islamsku zajednicu.

Pripadnici generacije bili su uključeni u ratna predsjedništva općina, ministarstva, direktori, rukovodioci, predsjednici uglednih institucija, dva su ambasadora, publicisti, profesori, vrsni alimi, visoko pozicionirani kadrovi u društvu.

U vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu pripadnici generacije Gazi Husrev-begove medrese o kojima govori ova monografija masovno su se uključili u odbranu domovine, imali su aktivnu ulogu u organizaciji otpora tokom 1991. i prvih mjeseci 1992. i u odbrani, sve vrijeme trajanja agresije.  

U odbrani od agresije živote za slobodu dali su šehidi: Hasan Alekić, Abdulah Kubat, Šaban Mahmutović, Junuz Mekanić i Ilijaz Milanović. Četiri primjera iz generacije, pored neupitnih šehida, zaslužuju posebnu pažnju - Zlatni ljiljani, borci: Hašim Bušatlić, Osman Kavazović i Ilijaz Milanović, i zlatne policijske značke Šaban Mahmutović. Agresorske logore uz najveće torture i svirepa mučenja sa svojim džematlijama preživjeli su: Ahmet Alić, Sejfo Kajmović i Osman Kavazović.

- Monografija ima i poučnu poruku etičkog, obrazovnog, odgojnog, sociološkog, psihološkog te ljudskog aspekta, što daje poruke za druge generacije u promoviranju općih ljudskih vrijednosti - rekao je između ostalog urednik Monografije Kemal Balihodžić.

Prema projektu ispoštovan je cilj, cijela generacija pripremala je ovu monografiju. Nadmašen je cilj i u kvalitetu i u sadržaju, utvrđeni stavovi i principi idejnog projekta iz 2017. godine. U radu povećan je spisak autora i saradnika na više od 150.

Pripadnici generacijevećim dijelom su finansirali štampanje Monografije, saopćeno je iz GHB medrese Bugojno.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Obilježena 487. godišnjica kontinuiranog rada Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu (VIDEO)

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Cvitanović o samoubojstvu zaštićenog svjedoka: Ozbiljan propust istražnih i pravosudnih organa

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo