Kultura     | 29.04.2019. 20:36 |

Muzička akademija UNSA - Otvoren 12. Festival "Majske muzičke svečanosti"

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 29. aprila (FENA) - Svečanim koncertom hora i solista Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, u Vijećnici je večeras otvoren 12. Festival „Majske muzičke svečanosti“ (MAS), koji je još od 2007. godine vrhunac umjetničke i pedagoške djelatnosti najstarije visokoobrazovne muzičke institucije u BiH.

Pod dirigentskom palicom magistre Alme Aganspahić i uz klavirsku pratnju Fuada Šetića, hor i solisti su izveli djela kompozitora Gabriela Faurea (1845-1924.) Messe Basse - Mala misa, za troglasni ženski hor i sopran te Requiem za mješoviti hor, soliste i orkestar.

Solisti su bili Ajna Hasanbegović, Erol Ramadanović i Noa Jugo.

Ovogodišnji festival Majske muzičke svečanosti Muzička akademija realizira u koncertnoj sezoni 2018/2019. od 29. aprila do 3. juna, a partneri su Grad Sarajevo, Vijećnica i gradonačelnik Abdulah Skaka.

Bogat program Festivala - 16 koncerata i tri studentske tribine bit će održani na lokacijama Muzičke akademije, Vijećnice, Bošnjačkog instituta - Fondacije „Adil Zulfikarpašić“ i Narodnog pozorišta Sarajevo.

- Posvećenost i odanost umjetnosti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu odavno daju rezultate u vidu podizanja kvaliteta muzičkog života Sarajeva. Jedan od zacrtanih ciljeva svakako jeste stvaranje i realizovanje kvalitetnih muzičkih festivala koji bi svojim kontinuiranim djelovanjem, glavnom gradu Bosne i Hercegovine obezbijedili muzički život na nivou evropskih i svjetskih metropola - naveli su organizatori Festivala.

U ovogodišnjim "Majskim muzičkim svečanostima", za 13. maj planiran je koncert Orkestra Muzičke akademije, a za 18. maj cjelodnevni event u Bošnjačkom institutu povodom Internacionalnog dana muzeja.

Svečani koncert završnice bit će održan 20. maja povodom Dana Muzičke akademije i Dana Univerziteta u Sarajevu, koji je ujedno završnica projekta „Muzički dijalog za 10“. Taj projekat su podržali platforma „Dijalog za budućnost“ te zajednička inicijativa Predsjedništva BiH i Ujedinjenih nacija.

Na tom završnom koncertu u Vijećnici će nastupiti učesnici masterclassa iz devet bh. gradova te premijerno izvesti djela koja su posebno za ovaj događaj pisali kompozitori Muzičke akademije Sarajevskog univerziteta.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Festival 'Dani Jurislava Korenića' otvara predstava 'Bilo jednom na brijunima' Kokana Mladenovića

Večeras počinje 21. TKT Fest - Festival otvara predstava Zijaha Sokolovića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo