Svijet     | 29.04.2019. 20:15 |

Abbas odbija novac od poreza nakon poteza Izraela

FENA Internet

RAMALLAH, 29. aprila (FENA) - Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas ponovio je da Palestinci odbijaju da prime novac od poreza koje u njihovo ime ubire Izrael, sve dok ta zemlja smanjuje iznos za milione dolara zbog spora u vezi isplate zatvorenicima.

- Naš stav je kao što je bio: mi nećemo primati novac od Izraela ako je nekompletan - rekao je Abbas na sjednici svoje vlade u Ramallahu na Zapadnoj obali, dodavši da je to nešto što Palestinci neće prihvatiti ni po koju cijenu, prenosi France Presse.

Izrael ubire gotovo 190 miliona dolara mjesečno od carina i poreza na robu koja stiže preko njegove teritorije, a namijenjena je palestinskom tržištu, i tada transferira novac Palestinskoj upravi, prenosi Beta.

U februaru je Izrael odlučio da umanji tu sumu za iznos od deset miliona dolara, koliko Palestinska uprava, prema tvrdnji izraelske strane, daje porodicama palestinskih zatvorenika ili direktno zatvorenicima koji služe kaznu u izraelskim zatvorima, prenosi Al Jazeera Balkans.

Palestinci su odgovorili da odbijaju svaku sumu koja je unilateralno smanjena.

Izraelski mediji su objavili da je mjesečna suma, umanjena za deset miliona dolara, nedavno transferirana na bankovne račune Palestinske uprave u nadi da će ga ona primiti.

Međutim, prije dvije sedmice se novac vratio u izraelsko Ministarstvo finansija.

Izraelski TV Kanal 12 je objavio da su premijer Izraela Benjamin Netanyahu i ministar finansija Moshe Kahlon razgovarali o planu za vanrednu situaciju u slučaju kolapsa palestinske ekonomije zbog odbijanja Abbasa da primi novac od poreza.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Sankcije Evropske unije protiv izraelskih ekstremista

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'