Bosna i Hercegovina     | 29.04.2019. 17:54 |

Orašje: Održana peta sveučilišna klauzura i Senat

FENA Saopćenje

ORAŠJE, 29. travnja (FENA) - Peta sveučilišna klauzura, znanstveno-stručni skup "Sveučilište i okruženje" okupila je u Orašju članove Senata Sveučilišta u Mostaru te predstavnike institucija i javnih ustanova Posavske i Srednjobosanske županijekako bi razgovorom, a kasnije i sinergijskim djelovanjem unaprijedili nastavne procese kako u sveučilišnim centrima, tako i na Sveučilištu.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić govorio je o procesima na Sveučilištu, od svih područja integracije do svakodnevnih ulaganja u Sveučilište što je vidno i na svjetskim ljestvicama.

-Mi želimo biti aktivni sudionici i kreatori društvenih procesa. Puno se očekuje od Sveučilišta u Mostaru, ali ono treba partnerstvo da bi bilo ono što mu misija i vizija govori - istaknuo je rektor Tomić.

Predsjednik Vlade Posavske županije Đuro Topić zahvalio je na inicijativi i prepoznavanju potreba za održavanje klauzure upravo u Posavini.

-Posavska županija sukladno svojoj ustavnoj nadležnosti u segmentu znanosti i obrazovanja želi ostati partner Sveučilištu u uspostavi i održavanju studijskih programa koji će producirati kvalitetne kadrove za razvoj i budućnost ovog prostora i ukupnog okruženja -poručio je Topić.

Pomoćnik ministra obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Srednjobosanske županije Zoran Matošević je ukazao na potrebu studija kao što su: predškolski odgoj, pravo, ekonomija, matematika, fizika, zdravstveni studiji, jezici i povijest.

O razvoju novih mogućnosti za Sveučilište i okruženje govorio je prorektor za međusveučilišnu suradnju prof. dr. Vlado Majstorović.

- Okviri za razvoj novih mogućnosti, ocijenio je Majstorović, su poboljšanje postojećih i pokretanje novih studijskih programa, pokretanje programa cjeloživotnog učenja, razvoj i pokretanje drugih vidova obrazovanja.

U Orašju je održana i sjednica Senata na kojoj je donesena važna odluka o osnivanju karijernog savjetovališta Sveučilišta u Mostaru te je za voditelja imenovana dr. sc. Ivona Čarapina Zovko.

Zadaci karijernog savjetovališta su organiziranje i održavanje tematskih radionica za studente, istraživačka pomoć u praćenju zapošljivosti i karijere studenata svakog studijskog programa na Sveučilištu, istraživačka pomoć u praćenju potreba za programima cjeloživotnog učenja, suradnja s poslodavcima kroz istraživanja o potrebama i zahtjevima poslodavaca, potpora u realizaciji programa studentskog mentorstva, potpora pri koordinaciji Alumni aktivnosti te suradnja sa službama i tijelima SUM-a.

Odlukama se provodi i organizacijska integracija budući je donesena odluka o formiranju zajedničkih službi na Sveučilišnim centrima gdje se izvodi dislocirana nastava, što će olakšati funkcioniranje u tim centrima.

Osim toga donesene su odluke o pokretanju programa cjeloživotnog obrazovanja „Upravljanje i vođenje odgojno-obrazovne ustanove" i "Stručno usavršavanje u području arhiva, knjižnica i muzeja" koji će se izvoditi na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, priopćeno je s mostarskoga sveučilišta.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

U Orašju obilježena obljetnica utemeljenja HVO-a

Katić u Orašju razgovarala o izgradnji autoceste kroz ŽP i novog mosta na Savi

Trump poziva republikance da odbiju dogovor Senata o graničnim mjerama i pomoći Ukrajini

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana