Bosna i Hercegovina     | 29.04.2019. 14:31 |

Opća bolnica u Sarajevu - Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. aprila (FENA) - Odsjek za transfuzijsku medicinu Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", za uposlenike te zdravstvene ustanove, u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu Federacije BiH, organizirao je akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Akciji je pristupilo 18 uposlenika, a ukupno je prikupljeno 16 doza krvi. Današnja akcija je bila prva u nizu, od tri planirane u ovoj godini.

Nakon redovne procedure koju provodi petočlana ekipa iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH, na čelu s dr. Almom Ljuca, današnjoj akciji prvi se odazvao dr. Darko Ler, inače dugogodišnji davalac krvi. I ovaj put je sve prošlo bez ikakvih problema i dr. Ler je nastavi svoje redovne poslove na Odsjeku za oftalmologiju.

Medicinski tehničar Sejo Glušac je redovni davalac krvi od 1983. godine, a danas je to uradio 59 put. Podsjeća, da nikada nije imao zdravstvenih problema zbog darivanja krvi i preporučuje svim zdravim osobama da budu humani i daruju ovu dragocijenu tečnost, koja nekome može spasiti život.

Medicinska sestra s Odsjeka za internističku intenzivnu terapiju Elvira Husić do sada je darivala krv desetak puta. Učinila je to i danas jer je, kako kaže, svjesna značaja ovakvog humanog čina.

Ekipa iz Zavoda nam pojašnjava da dobrovoljni davalac krvi može biti svaka zdrava punoljetna osoba do 65. godina starosti i bez akutnih hroničnih bolesti. Na dan darivanja davalac krvi se treba dobro osjećati, treba da ima lagan obrok prije davanja krvi te da tokom dana smanji radne aktivnosti. Naglašavaju da je svaka prikupljena doza krvi korisna i da se zalihe moraju redovno obnavljati, naročito za vrijeme praznika i godišnjih odmora.

Organizatori današnje akcije dobrovoljnog darivanja krvi zahvaljuju uposlenicima Opće bolnice koji su se odazvali pozivu na akciju, koja je tradicionalno upriličena uz Dane Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš". 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

MUP BPK: Zaplijenjena najveća količina amfetamina, uhapšene dvije osobe

Humanitarno šišanje 'Srcem za potrebite'

Akcija potrage za nestalim mladićem u Stocu nastavlja se sutra u ranim jutarnjim satima

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti