Ekonomija     | 29.04.2019. 09:16 |

Šarović: Od 2015. imamo konstantan rast pokrivenosti uvoza izvozom

FENA Internet

SARAJEVO, 29. aprila (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" da je relativno zadovoljan pokrivenošću uvoza izvozom, koja je dostigla 62 posto.

- Relativno sam zadovoljan, jer od 2015. imamo konstantan rast pokrivenosti uvoza izvozom, koji je u 2018. dostigao ohrabrujućih 62 posto, a do samo prije pet godina to je iznosilo skromnih 50 posto. Postoji prostor za dalji rast, a da bismo dostigli perspektivnih 70 posto u naredne četiri godine, moramo značajno povećati investiciona ulaganja i podići konkurentnost naših proizvođača - kaže Šarović.

Govoreći o važnosti članstva BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, ministar je rekao da BiH time postaje zemlja sigurna za ulaganja sa regulisanom i predvidljivom trgovinskom politikom.

- Sa statusom zemlje članice Svjetske trgovinske organizacije rastu naš rejting i mogućnosti za veći priliv stranih investicija. Da nije tako, ne bi sve zemlje regiona ulagale napore da postanu članice ove globalne organizacije. Mnogo truda sa svojim saradnicima posljednjih godina uložio sam da dođemo pred sami cilj. Na članstvo u WTO čekamo punih 20 godina, jer je BiH davne 1999. podnijela zahtjev da bude dio ove organizacije - naveo je Šarović.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Šarović podnio neopozivu ostavku, ovlaštenja predsjednika SDS-a preuzeo Milan Miličević

Šarović: Ovo je trenutak za buđenje svih, izađite i glasajte

Šarović: Kakve god da su nametnute odluke, principijelno sam protiv njih

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo