Bosna i Hercegovina     | 28.04.2019. 16:48 |

Zvizdić uoči odlaska u Berlin: Reći ću pravu istinu o stanju u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. aprila (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel otputovao je danas u Berlin gdje će sutra biti održan sastanak s liderima iz zemalja zapadnog Balkana.

Sutrašnji događaja okarakterisao je kao ''veoma važan''. Prema njegovim riječima, sastanak dolazi u ključnom trenutku, javlja N1.

- Riječ je o izuzetno važnom sastanku, važnom zbog nekoliko razloga. Prije svega zbog činjenice da je sazvan na poziv dva ključna evropska lidera Angele Merkel i Emmanuela Macrona. Sastanak dolazi u trenutku kad se zapadni Balkan suočava s ključnim izazovima. S jedne strane svjedoči pozitivnim procesima, ali svjedočimo i negativnim tendencijama u procesima pomirenja i sigurnosti u regionu - rekao je Zvizdić na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Najavio je da će iznijeti "pravu istinu" o stanju u BiH.

- Iznijet ću pravu istinu o dešavanjima u Bosni i Hercegovini i svaka moja izjava će biti potkrijepljena s preciznim činjenicama, zakonima i odlukama. Zatražiću da se poštuje suverenitet BiH i da naši susjedi konačno završe s Bosnom i Hercegovinom, da finaliziramo ugovore o granicama s Hrvatskom i Srbijom. Moramo poštovati bazno načelo Evropske unije o nepovredivosti granica - dodao je on.

Zvizdić smatra da će dio razgovora biti posvećen odnosima Srbije i Kosova.

- Sasvim sigurno će se razgovarati o odnosima Beograda i Prištine jer je to na neki način neuralgična tačka. Mi ćemo prihvatiti svaki održivi sporazum između Beograda i Prištine koji neće imati negativne implikacije niti na Bosnu i Hercegovinu niti na zapadni Balkan - poručio je Zvizdić.

Denis Zvizdić, podsjećamo, na poziv njemačke kancelarke Angele Merke ide u Berlin gdje će učestvovati na sastanku država zapadnog Balkana.

- Sastanak država zapadnog Balkana u Berlinu zajednički organizuju kancelarka SR Njemačke Angela Merkel i predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron, a na sastanak je pozvan i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker - navedeno je ranije u saopštenju Vijeća ministara BiH.

Sastanak bi trebao početi u 17.30 sati.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Zvizdić: Tužan sam zbog odlaska velikog čovjeka i književnika Abdulaha Sidrana

Turistička zajednica HNŽ-a na najvećem turističkom sajmu ITB u Berlinu

Na sajmu turizma u Berlinu predstavljene turističke atrakcije Mostara

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo