Kultura     | 27.04.2019. 12:41 |

Došlo: Karikature kao odraz naše svakodnevnice

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 27. aprila (FENA) - U vrijeme kada je javne kritike sve manje u svakodnevnom životu ili se i ne dotiče onih kojima je upućena, Goraždanin Elmedin Došlo na svoj način odlučio je skrenuti pažnju na probleme i pojave koji ga okružuju. Dar za crtanje koji posjeduje od djetinjstva, usmjerio je u stvaranje karikatura, kojima reaguje na stanje u gradu i državi. 

U razgovoru za Fenu Došlo pojašnjava da već duže od tri decenije radi u industriji, a slobodno vrijeme koristi stvarajući karikature koje trenutno objavljuje na društvenim mrežama, a one su odraz goraždanske i bh. svakodnevnice.

-Ovom vrstom karikature koliko ja znam u Goraždu se ne bavi niko. Ranije sam objavljivao u novinama 'Glas Goražda' i nešto u Ekspresu. Bilo je i par izložbi na goraždanskom Festivalu prijateljstva. Crtam i slikam odavno, bilo je tu i akvarela i raznih slikarskih tehnika. Bavio sam se i pirografijom. Taj neki talent otkrio sam u djetinjstvu, ali stariji nisu vjerovali da može osigurati egzistenciju - ističe Došlo.

Pojašnjava da je na društvenim mrežama u protekla dva mjeseca objavio više od 40 karikatura za koje inspiracije ne nedostaje.

- Razlog je stanje u društvu, nedostatak pozitivne kritike i pad svih mogućih vrijednosti u društvu. Ono što vidim zamislim prvo u glavi pa onda to prenesem na papir, ni sam ne znam kako. Kao što neko diše, ja tako crtam, jednostavno ide mi od ruke. Reakcije su uglavnom pozitivne, a oni koji se osjećaju prozvanim malo burnije reaguju - pojašnjava.

Dodaje da su događaji, pojave i političari s lokalnog, državnog ili regionalnog nivoa neiscrpan izvor inspiracije. 

- Dok živim ja ću crtati. Nekome se sviđa, nekome ne, neko se ljuti, neko ne - kazao je Došlo.

Smatra da stalno treba ukazivati na probleme ili ono što se oko nas dešava, jer tako bar postoji nada da se nešto promijeni. 

- Bitno je da budemo iskreni jedni prema drugima. Karikatura ili kritika nije neki napad na ličnoj osnovi niti napad primjerice na načelnika, premijera, političare općenito. To je samo jedan mali pokazatelj ako se prave određene greške da se ljudi u tome koriguju i da nam svima bude bolje – zaključuje jedini goraždanski karikaturista.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Lars Vilks, autor karikatura poslanika Muhameda, poginuo u saobraćajnoj nesreći

Izložba karikatura Đoke Ninkovića otvorena u Sarajevu

Mostarskoj publici predstavljena knjiga 'Karikature'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana