Bosna i Hercegovina     | 27.04.2019. 12:36 |

Obilježena 25. godišnjica smrti znanstvenog djelatnika Tihomira Karačića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) - Članovi Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo obilježili su u Sarajevu 25. godišnjicu smrti građevinskog inženjera i znanstvenog djelatnika Tihomira Karačića iz Sarajeva.

Karačić je bio dugogodišnji profesor i direktor Građevinskog školskog centra u Sarajevu. Za 35 godina rada pokazao je značajne rezultate na obrazovanju i odgoju kadrova.

U periodu od 1968. do 1972. godine obnašao je dužnost direktora Građevinskog školskog centra u Sarajevu, od 1972. do 1976. godine bio je direktor Građevinsko-geodetskog školskog centra u Sarajevu, a na poziciji direktora Građevinske škole u Sarajevu bio je od 1979. do 1988. godine. 

Na njegov doprinos ovoj struci ukazali su emeritus Marinko Pejić, Hrvoje Šapina, Marijo Pejić, inženjer Zvonimir Jan, novinar Alenko Zornija, Besim Spahić te društveni djelatnik Pavao Zornija.

Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH Marijo Pejić podsjetio je da je početkom rata devedesetih u BiH Karačić dobio ponudu za poslovni angažman u Sjedinjenim Američkim Državama i Republici Hrvatskoj, međutim njegova ljubav prema Sarajevu i domovini bila je jača od tih izazova.

Sedamdesetih godina prošloga stoljeća Karačić je inicirao i proširenje spektra zanimanja koji se obrazuju u Građevinskom školskom centru u Sarajevu, uvođenjem novih zanimanja (hidrotehničkog, armiračko-betonerskog i završnih radova u građevinarstvu).

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'