Stranačke aktivnosti     | 27.04.2019. 10:20 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Sanela Klarić: Podržat ćemo povlačenje odluke o poskupljenju plina

Bosna i Hercegovina na putu evropskih integracija, po izvještaju Energetske zajednice, najmanje je napretka napravila u uređenju i usklađivanju u oblasti nafte, infratsrukture, klime i plina. Godinama se od bh. vlasti traži da poduzmu neophodne korake kako bi se podržalo usvajanje ključnog zakona o gasu na državnom nivou te uskladile legislative između dva entiteta. Poskupljenje plina za privredne subjekte u iznosu od 30 posto u odnosu na dosadašnju cijenu posljedica je upravo toga, smatra Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu Federacije:

„Bez legislatve i bez regulatornog tijela koje bi provjerilo tačnost kalkulacije i opravdanost poskupljenja te potvrdilo validnost razloga za donošenje ovake odluke ponovo imamo situaciju da se odluka donese na osnovu netransparentnih i neodgovornih kalkulacija.“ Koliko će ova odluka uticati na ostala poskupljenja, ali i probleme u provođenju mjera energetske efikansosti i prevencije zagađenja zraka kako u Kantonu Sarajevo, tako i na nivou cijele Federacije BiH, niko ne može da pretpostavi.

Ovakav razvoj događaja posebno iznenađuje nakon obećanja bh. vlasti datog prošle sedmice

„Najnevjerovatnije je da su prije sedam dana predstavnici svih nivoa trenutne vlasti u BiH zajedno s ambasadorima zemalja koje su organizovale Energetski samit 2019 dali zajedničko obećanje da će se svi nivoi vlasti u BiH u naredna tri mjeseca fokusirati na rješavanje svih otvorenih pitanja i usklađivanja da se do 1. jula 2019. u BiH usvoji državni zakon o gasu u skladu s trećim paketom EU. Takođe je dogovoreno da, nakon što se usvoji državni zakon o plinu, entiteti usvoje zakone i izmjene i dopune u skadu sa državnim zakonom i trećim paketom EU. Na taj naćin bi se izbjegle najavljene sankcije EU i Energetske zajendice u ovoj oblasti najavljene nakon 1. jula 2019“, kaže Klarić.

Klarić smatra da se na osnovu najavljenog poskupljenja može smatrati da donosiocima odluka u trenutnoj Vladi nije stalo do progresa i razvoja, nego zadržavanja postojećeg stanja u kojem na netransparenan način i neodgovrno mogu donositi ovako važne odluke i ponovo ne raditi svoj posao.

„Posao Vlade jeste da se hitno urade izmjene i dopune zakona u skladu s opredjeljenjem BiH da što prije postane ravnopravnom članicom EU. I to treba da se uradi ne radi EU, nego radi građana BiH kojima se svake godine ovakva poskupljenja serviraju“, rekla je Klarić.

Naša stranka će, kako kaže Klarić, insistirati na povlačenju odluke o poskupljenju plina i na usklađivanju legislative koja se odnosi na ovaj energent u skladu s legislativom EU.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke Zenica

Edin Forto: BiH će nadživjeti sve koji je negiraju

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana