Regija     | 26.04.2019. 14:43 |

Slovenski seljački sindikat prosvjedovao zbog pokolja stoke

FENA Saopćenje

LJUBLJANA, 26. travnja (FENA) - Slovenski seljački sindikat (SKS) organizirao je u petak pred ministarstvom za okoliš i prostor u Ljubljani prosvjed zbog šteta koje uzgajivačima domaćih životinja čine divlje zvijeri, a tom su prigodom na teretnom vozilu "izložili" kadavere ovaca i teladi koje su u zadnjih nekoliko dana poklali medvjedi i vukovi.

 "Prosvjedovali smo jer država loše gospodari populacijom medvjeda i vuka", kazao je za medije predsjednik sindikata Roman Žveglič, dodavši da bi država kao vlasnik divljih životinja trebala poduzeti mjere za smanjenje populacije vuka i smeđeg medvjeda ili pak dužnosti koje proizlaze iz tog vlasništva prepustiti seljacima, vlasnicima zemlje i šuma.

 Seljake je u zgradi ministarstva primio državni tajnik Marko Maver koji im je, kako je izjavio Žveglič, obećao da će država omogućiti izvanredni odstrijel vukova i medvjeda u ovoj godini kako bi se pokolji stoke smanjili.

 Vlada je prošle jeseni, pred lovačku sezonu, donijela uobičajene mjere za smanjivanje populacije vuka i medvjeda, zakonom zaštićenih vrsta, ali su zbog navodno previsokih kvota za odstrijel reagirale nevladine udruge za zaštitu životinja te pokretanjem postupka na upravnom i ustavnom sudu postigle da se vladina uredba suspendira.

 Izvanredni odstrijel divljih životinja moguće je odrediti tako da ne podliježe eventualnoj sudskoj žalbi, ali se do sada skoro da i nije primjenjivao.

 Ako do izvanrednog odstrijela ne dođe i ako nam ministarstvo ne pomogne, pribjeći ćemo građanskom neposluhu i sami početi brinuti o sigurnosti svojih životinja. To znači da ćemo divlje zvijeri koje napadaju našu stoku početi sami loviti, trovati i pucati na nju, zaprijetio je predsjednik seljačkog sindikata.

 Prestanak lova na medvjede, odnosno ukidanje godišnjih kvota za odstrijel medvjeda i vuka, pokrenula je preko suda prošle godine ekološka organizacija Alpe Adria Green, s argumentom da je uredba o izlovu u suprotnosti s ustavnom odredbom koja državi nalaže brigu za očuvanje prirodnog bogatstva, dio kojega su i zakonom zaštićene divlje zvijeri, poput vuka i medvjeda.

 U ministarstvu za okoliš i prostor, koje u ime države brine o medvjeđoj i vučjoj populaciji, tvrde kako je lani između svih dionika bio postignut dogovor o kvotama odstrijela, prema kojemu je "pod puškom" moralo pasti 200 primjeraka smeđeg medvjeda i nekoliko vukova, te da se radi na dugoročnoj strategiji upravljanja divljim zvijerima, o kojoj će se također provesti javna rasprava, javlja Hina.

 Prema konzervativnim procjenama, u Sloveniji živi oko 500 primjeraka smeđeg medvjeda, no neki govore da im je broj znatno veći, čak i do tisuću, te da se habitat medvjeda širi i na područja blizu naselja, gdje zimi traže hranu pa tako postaju latentna opasnost za ljude, makar već desetak godina nije bilo smrtnog slučaja ili težeg ranjavanja čovjeka.

 Stočari često iznose svoje prosvjede zbog šteta koje im nanose vukovi i medvjedi te traže da im država pruži jaču zaštitu i prizna stvari opseg šteta, a ne samo simboličke nadoknade.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu