Regija     | 26.04.2019. 13:51 |

Belgijski parlament odobrio prijem Sjeverne Makedonije u NATO

FENA Agencije

BRISEL/SKOPLJE, 26. aprila (FENA) - Belgijski federalni parlament ratifikovao je Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije u NATO, prenosi MIA.

Ovu informaciju saopštio je belgijski ministar spoljnih poslova Didije Rejnders na svom Tviter nalogu.

"Zadovoljstvo mi je da saopštim da je belgijski parlament odobrio zakon kojim se prihvata pristupni protokol za Republiku Sjevernu Makedoniju u NATO“, napisao je Rejnders.

Prijedlog zakona o pristupanju Sjeverne Makedonije u Alijansu prije dvije sedmice odobrila je belgijska vlada.

Procedura u Belgiji predviđa da prvo zakon dobije zeleno svjetlo od strane Državnog savjeta (vlade), čije mišljenje iako nije obavezujuće, veoma je važno, a nakon toga da slijedi odobrenje od strane parlamenta. Regionalni parlamenti u Belgiji nisu uključeni u ovaj proces, već samo federalni parlament.

Belgija je 12. država članica NATO koja je odobrila prijem Sjeverne Makedonije u Alijansu. Početkom aprila protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije u NATO ratifikovali su parlamenti u Poljskoj i Slovačkoj.

Prva država koja je ratifikovala ovaj protokol bila je Grčka, što je bio jedan od uslova za promjenu ustavnog imena države.

Nakon parlamenta u Atini, protokol je bio ratifikovan u parlamentima u Sloveniji, Albaniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Litvaniji, Danskoj, Poljskoj i Slovačkoj, prenosi Tanjug.

Nakon ratifikacije protokola u parlamentima svih zemalja-članica NATO, Sjeverna Makedonija će postati punopravna članica sa pravom glasa.

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Brisel - Belgijski premijer Aleksander De Kro održao radni sastanak s Bećirovićem

Belgijsko zdravstveno vijeće: Svaka konzumacija alkohola povećava rizik od ozbiljnih bolesti

Nove demonstracije farmera u Briselu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo