Bosna i Hercegovina     | 26.04.2019. 12:25 |

Mahmutbegović: Karcinom dojke među prvima na listi malignih oboljenja

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 26.aprila (FENA) - Završno predavanje u okviru zajedničkog projekta udruženja, koja su okupljena u mrežu Think Pink - Zajedno smo jedno,  i Udruženja oboljelih i liječenih od tumora „Donna“ iz Bugojna održano je sinoć u prostorijama Medžlisa IZ u tome gradu.

Predavanje je izazvalo veliki interes žena, a o ovoj temi govorila je potpredsjednica Federacije BiH dr. Melika Mahmutbegović.

Kazala je da je karcinom dojke prvi na listi malignih oboljenja kod žena, i među prvima kada su u pitanju maligna oboljenja kod cjelokupne populacije.

-Dugi niz godina radimo na promociji zdravlja žene, ukazujući na važnost ranog otkrivanja karcinoma dojke. Unatoč našoj želji da osvijestimo žene da vode računa o sebi i ranoj dijagnostici još uvijek se, nažalost, u ambulante javljaju s poodmaklim karcinomom dojke - naglasila je.

Potrebno je, dodaje, uporno i istrajno raditi na tome da se svakoj ženi pojedinačno ukaže na značaj pregleda i samopregleda dojke, a od velike važnosti su smatra, i predavanja koja se organiziraju u školama za djevojčice.

-U našoj zemlji još uvijek ne postoji registar oboljelih, ali sredstva koja se izdvajaju za kemoterapiju, odnosno onkoliški tretman karcinoma dojke, potvrđuju da je broj oboljelih u porastu  - istaknula je.

Smatra kako još uvijek nije dovoljno urađeno na tome „da se žene javljaju u onoj fazi kada je dovoljan samo operativni zahvat“.

-Kada je u pitanju dijagnostika, tretman i liječenje, ohrabruje činjenica da imamo vrsne doktore i zdravstvene stručnjake, kao i sredstva koja se obezbjeđuju za neophodne lijekove - zaključila je.

Pozvala je sve žene da idu na redovne kontrolne preglede i da, na svaku uočenu promjenu, reagiraju na vrijeme.

Kako je kazala predsjednica Udruženja „Donna“ Nihada Hadžić, slična predavanja upriličena su u proteklom periodu u nekim bugojanskim školama, te u prostorijama HKD „Napredak“ Bugojno.

-U okviru kompletnog projekta, koji se implementira od novembra prošle godine, realizirali smo pet veoma uspješnih i posjećenih predavanja. Također, organizirali smo dvije radionice u Omladinskom centru u Bugojnu - naglasila je.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Cvitanović o samoubojstvu zaštićenog svjedoka: Ozbiljan propust istražnih i pravosudnih organa

Pokrenuta nova kampanja o karcinomu dojke 'Kad ste ih posljednji put vidjeli?'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo