Kultura     | 26.04.2019. 08:30 |

Dodjelom nagrada večeras se zatvara 'Mostarska liska 2019'

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 26. travnja (FENA) - Dodjelom nagrada večeras će svečano biti zatvoreno 16. izdanje Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska 2019" koja se u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar ove godine od 19. travnja održavala pod sloganom "Drugačiji život je moguć".

 Sedam predstava natjecalo se na ovogodišnjem festivalu, a svaku od njih tematski su povezivali problemi današnjice, čime su umjetnici ujedno pozivali gledatelje da na neki način promisle o svijetu i vremenu u kojem žive i pokušaju taj svijet učiniti boljim, odnosno drugačijim.  

 U natjecateljskom programu publika je imala priliku vidjeti predstavu "Ime", u režiji Admira Glamočaka i izvedbi ansambla Pozorišta mladih Sarajevo, "Zašto je poludeo gospodin R?", u režiji Bobe Jelčića, a u izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd, "Anđeli Babilona", u režiji Admira Glamočaka, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Mostar, "Mušica", u režiji Silvije Vadla, u izvedbi Gradskog kazališta Sisak i Doma kulture Kristalna kocka vedrine.

 Oxygen Production iz Sarajeva nastupilo je s predstavom "Narodni poslanik", u režiji Alena Muratovića, gosti iz Beograda - Presek Dijagonala donijeli su predstavu "Brak mrak", čiju režiju potpisuje Tea Puharić, dok je zadnji dan natjecateljskog dijela nastupilo Narodno pozorište RS iz Banja Luke s komedijom "Naši dani", u režiji Juga Radivojevića.

 Nakon svake odigrane predstave stručni žiri dodijelio je Malu lisku za najboljeg glumca ili glumicu večeri, koji ulaze u konkurenciju za najboljeg glumca i glumicu festivala. Stručni žiri dodijelit će večeras Veliku lisku - Grand Prix Festivala, za najbolju predstavu u cjelini.

 Tu su i nagrade za najboljeg glumca i glumicu festivala, plaketa Ahmet Obradović za najbolju režiju i također nagrade žirija medija i žirija publike koji dodjeljuju nagrade za najbolju predstavu.  

 Stručni žiri ovogodišnjeg festivala činili su glumac i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti Senad Bašić, redatelj i dekan Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Pjer Žalica i glumac Ateljea 212 Erol Kadić. U žiriju medija bile su Meliha Smajkić, Cvita Kusić i Rosanda Zovko, dok su za žiri publike bile zadužne Seada Kuštrić, Nada Dalipagić i Edna Voloder.

 Ovogodišnja Mostarska liska pored natjecateljskog, obilovala je i bogatim popratnim programom.

 Sam festival započeo je izložbom "Glumac lirskog treptaja" o Safetu Pašaliću istaknutom bh. glumcu i redatelju i prvom upravniku Narodnog pozorišta Mostar. Tijekom festivalskih dana Pozorište je ugostilo i učenike iz pet mostarskih škola koji su prošli radionicu dramskog odgoja, a zbog razvoja i unapređenja kadrova u institucijama kulture i nevladinom sektoru koji je vezan za kulturnu scenu Grada Mostara organizirane su i radionice u Kosači koje je vodio profesor Darko Lukić.  

 Nakon ceremonije dodjele nagrada, koncert će u čast nagrađenim održati kantautor Damir Imamović, jedan od najznačajnijih izvođača sevdaha danas i čovjek koji je u tradicionalnu glazbu BiH unio jedan novi umjetnički duh. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Danas otvaranje Sarajevo Destination Festivala

Sutra otvaranje Sarajevo Destination Festivala

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu