Bosna i Hercegovina     | 25.04.2019. 18:14 |

Održana 23. izvještajna skupština Saveza ratnih vojnih invalida FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. aprila (FENA) - Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević prisustvovao je redovnoj izvještajnoj skupštini Saveza Ratnih vojnih invalida Federacije Bosne i Hercegovine koja je danas održana u Multimedijalnom centru Kovači u prisustvu 117 delegata, saopćeno je iz resornog federalnog ministarstva.

Delegati su za novog predsjednika Skupštine jednoglasno izabrali Zakira Alispahića.

Na sjednici je usvojen Izvještaj o radu za prethodnu godinu, predstavljeni su dosadašnji rezultati Saveza, kao i plan programa za tekuću godinu. 

Predsjednik Saveza Esad Delić je kazao da je neophodno istaći izuzetnu saradnju s Federalnim ministarstvom za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata te je zahvalio resornom ministru za cjelokupan angažman u oblasti poboljšanja boračko-invalidske zaštite.

- Na današnjoj sjednici donijeli smo i nekoliko zaključaka, a posebno bih izdvojio zaključak svih prisutnih da u narednom periodu pokrenemo izmjene i dopune Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica te da na taj način očekujemo poboljšanje statusa ratnih vojnih invalida, kao i zaključak kojim tražimo usklađivanje invalidnina s prosječnom plaćom u Federaciji. S obzirom na to da da smo ozbiljan i organiziran savez, dali smo podršku svim institucijama Federacije BiH da daju odgovor na inicijativu za uvođenje rezervnog sastava policije te da se Savez RVIFBiH stavio na raspolaganje nadležnim organima kako bi se napravio reciprocitet da se nikada ne dogodi ono što se na ovim prostorima već dogodilo - zaključio je Delić.

Ministar Bukvarević je istaknuo da je u proteklom periodu prioritet u rješavanju pitanja boračko-invalidske zaštite bilo zakonsko rješenje za demobilizirane branioce jer ova kategorija branilaca od 2010. godine nema zakonsko rješenje.

Naglasio je da federalno Ministarstvo i Vlada FBiH na godišnjem nivou izdvoje 600 miliona KM za invalidnine i ostale potrebe, ali da je ta cifra i dalje nedovoljna jer su branioci najzaslužnija kategorija za to što danas imamo državu te da će i u narednom periodu Ministarstvo u punom kapacitetu raditi na poboljšanju statusa svih branilaca.

Zahvalio je predstavnicima Saveza RVI FBiH za dosadašnju saradnju te poželio uspjeh u radu u narednom periodu.

Skupština je poručila da u tekućoj godini ovu kategoriju branilaca očekuje aktivna borba za prava ratnih vojnih invalida kroz izmjene zakona i podzakonskih akata iz oblasti boračko-invalidske zaštite na svim nivoima vlasti. Iz Saveza su također ostali pri stavu da će i dalje podržavati komandante, generale Armije RBiH protiv kojih se ili provode ili planiraju montirani procesi, kako su naveli.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Članovi Skupštine i Vlade KS: Akademik Dževad Jahić ostavio neizbrisiv trag u bh. društvu

Srbija: Oporba traži parlamentarno povjerenstvo za kontrolu predstojećih izbora

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta