Kultura     | 25.04.2019. 16:44 |

Sve više djevojaka u IT sektoru (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 25. aprila (FENA) - Djevojke postepeno prepoznaju potencijal sektora informacijskih tehnologija, ali su u poslovima baziranim na ovoj oblasti još značajno dominantniji muškarci. Udruženje osnovano na Elektortehničkom fakultetu Univerziteta u Tuzli pokušava potaknuti učenice i studentice da se odvaže učiti informacijske tehnologije i pokazati svoje znanje.

- Broj djevojaka koje upisuju Fakultet elektrotehnike raste svake godine. Mi smo 2017. imali 40 posto djevojaka koje su završile elektrotehniku što je najviše u historiji Fakulteta – izjavila je Alma Šećerbegović, viša asistentica Elektrotehničkog fakulteta UNTZ. 

I u tehničkim školama postepeno raste broj učenica, a među njima i onih koje su uspješne u programiranju, kaže učenica trećeg razreda tuzlanske Elektotehničke škole Mirha Bešlagić koja već ima brojna priznanja sa takmičenja.

- Ja sam 'povukla' neke svoje drugarice da napravimo tu aplikaciju, da pokažemo da to žene mogu, da nije ništa strašno, da se uključe i da razbijemo te stereotipe – istakla je.

Ove djevojke su sa svojim profesoricama učestvovale su panel diskusiji. Panelistice su bile žene koje već grade svoje karijere i IT sektoru.

- Ja na primjer radim u firmi sa pet momaka. Jedina sam djevojka i nikad se nisam osjetila manje važnom, niti se susrela sa diskriminacijom na tu temu - kazala je Amera Sinanović, uposlenica kompanije Quality Cert Tuzla.

One koje su se već dokazale u ovoj oblasti žele ohrabriti mlađe da uče o primjeni tehnologije u svakodnevnom životu. U diskusiji je učestvovalo je više od 50 učenica iz tuzlanskih srednjih usmjerenih škola i gimnazija, te studentica sa javnog Univerziteta i tuzlanskih privatnih fakulteta.

Pogledajete http://www.fena.ba/video/2895

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1N7A6l32JWSr3K2ubSess5OI-54Ih8Ex_?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada TK pružila podršku Univerzitetu u Tuzli

UNTZ napredovao za 98 mjesta na Webometricsovoj rang-listi (VIDEO)

Proglašeni pobjednici edukativne akcije 'Sat kodiranja'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu