Bosna i Hercegovina     | 25.04.2019. 16:36 |

Goražde - Prezentirane izmjene trase za tunel Hranjen

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 25. aprila (FENA) - Predstavnici Javnog preduzeća "Autoceste FBiH", Instituta IPSA i gradske vlasti, danas su u Goraždu prezentirali izmjene rute brze ceste Goražde - Sarajevo, na dionici od izlaza iz budućeg tunela "Hranjen" do Industrijske zone "Pobjeda".

Do korekcija je došlo na inicijativu mještana naselja Podhranjen te na zahtjev gradske uprave, da se od rušenja sačuvaju stambeni i pomoćni objekti te plodno i obradivo zemljište, što je bilo predviđeno ranijom dionicom.

- Nakon određenih prigovora od strane lokalne zajednice da se brzom cestom ugrožavaju naselja na potezu od izlaza iz tunela Hranjen do Industrijske zone Pobjeda, mi smo u saradnji s projektantima izvršili korekciju trase i to je prezentirano građanima danas. Ovom korekcijom svi su objekti praktično sačuvani. Ovo je sada faza idejnog projekta, poslije nje ide faza glavnog projekta, gdje će se sve precizno obraditi i definisati kuda trasa ide i koje je konačno rješenje.  JP „Autoceste“ u narednih pola godine planira raspisati tender odnosno javni poziv za izradu glavnog projekta, mi se nadamo da će krajem godine ili početkom iduće godine početi projektovanje glavnog projekta - kazao je Amir Šikalo, šef Službe za građenje JP "Autoceste" FBiH.

Predstavnik IPSA Instituta Elvir Alić ističe da će se izradom glavnog projekta iznaći najbolje rješenje.

- U principu, rađen je idejni projekat i u ovoj fazi smo pokušali da iznađemo najpovoljniji položaj u odnosu na lokalnu zajednicu i objekte koji su uz planiranu brzu cestu. U narednim fazama slijede poboljšanja trase, neka mikro pomjeranja u zavisnosti od snimanja postojećeg terena u što će gradska uprava Grada Goražda biti uključena i iznaći će se pravo riješenje za sve - kazao je Alić.

U gradskoj upravi zadovoljni su što su investitori i projektanti brze ceste imali razumijevanja.

- Prvim idejnim projektom rušilo bi se više od 20 stambenih jedinica što nam nije odgovaralo. Zahvalni smo Institutu IPSA i JP ''Autoceste'' FBiH što su prihvatili naše zahtjeve i novim idejnim projektom biće izbjegnuti stambeni objekti. Vidimo danas i da su građani zadovoljni što mi je naravno drago. Sada počinje izrada glavnog projekta i na bazi toga pozvaćemo još jednom sve građane kada bude završen glavni projekat da im ga prezentujemo - kazao je gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vrijedna oprema za Civilnu zaštitu Grada Goražda i Općine Foča u FBiH

U Goraždu i dalje negativan prirodni priraštaj  

Ćulov: Idejnim projektom utvrditi mogućnost iskorištenja vode s gradilišta tunela Hranjen

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti