Bosna i Hercegovina     | 25.04.2019. 15:09 |

Održana 15. konferencija predsjednika sudova i glavnih tužilaca u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. aprila (FENA) - U organizaciji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) 24. i 25. aprila održana je 15. Konferencija predsjednika sudova i glavnih tužilaca u Bosni i Hercegovini radi analize trenutnog stanja u sudovima i tužilaštvima i pronalaženja adekvatnog načina za njegovim unapređenjem.

Konferenciju je otvorio predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija osvrnuvši se na najznačajnije aktivnosti koje je VSTV BiH proveo u 2018. godini, a koje se tiču procesa imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, disciplinskih postupaka, planova integriteta, finansijskih izvještaja nosilaca pravosudnih funkcija, inicijative za izmjenom Zakona o VSTV-u, predmeta ratnih zločina, korupcije i organizovanog kriminala te saradnje sa Evropskom komisijom u pogledu inicijative jačanja vladavine prava.

Govoreći o potrebi unapređenja pravosudnog sistema, Tegeltija je istakao da je VSTV i do sada predano radio na aktivnostima usmjerenim ka usklađivanju standarda pravosuđa u Bosni i Hercegovini sa standardima Evropske unije, u skladu sa preporukama misije stručne procjene, tzv. „Peer Review“ preporukama.

- Mnogo toga je urađeno u skladu sa preporukama, međutim, čekaju nas još brojne aktivnosti koje moramo uraditi ukoliko želimo da izvještaj Evropske unije bude povoljan za našu zemlju u smislu priključivanja zajednici evropskih zemalja - kazao je Tegeltija.

Prvog dana konferencije predsjednici sudova i glavni tužioci najviših pravosudnih instanci s nivoa Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine napravili su presjek stanja u pravosudnim institucijama iz njihove nadležnosti sa aspekta efikasnosti, kvaliteta, integriteta i odgovornosti.

Pored statističkih podataka osvrnuli su se na stanje u pravosuđu kao cjelini te iznijeli prijedlog mjera za rješavanje uočenih problema koje bi mogle doprinijeti povećanju efikasnosti, kvaliteta, integriteta i odgovornosti pravosuđa.

Poseban osvrt dat je na pitanje procesuiranja predmeta organizovanog kriminala i korupcije.

Tokom drugog dana konferencije prezentirani su Godišnji izvještaji VSTV-a BiH i Ureda disciplinskog tužioca za 2018. godinu te analiza stanja pravosuđa u BiH sa aspekta VSTV-a BiH.

Također, predstavljena je Inicijativa vladavine prava Evropske komisije.

Prema zaključcima usvojenim na konferenciji, zajednički sastanak Stalne komisije za efikasnost tužilaštava i Stalne komisije za efikasnost i kvalitet sudova sa predstavnicima najviših sudskih i tužilačkih instanci zakazivat će se jednom mjesečno, s ciljem definisanja i analize mjera za unapređenje procesuiranja predmeta korupcije i organizovanog kriminala i rješavanja ostalih sistemskih pitanja po potrebi.

Predsjednik VSTV-a BiH će u narednom periodu organizovati konferenciju za medije, na kojoj će prisustvovati glavni tužioci Tužilaštva BiH, Federalnog tužilaštva FBiH, Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, Tužilaštva Brčko distrikta, s ciljem prezentovanja javnosti uloge tužilaštava u cjelokupnom sistemu borbe protiv korupcije i skretanja pažnje na važnost aktivnog učešća ostalih aktera, a posebno izvršne vlasti i agencija za sprovođenje zakona.

Konstatirano je, također, da se apelira na izvršnu i zakonodavnu vlast da donese Zakon o izmjenama i dopunama ili usvoji novi Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.

Zaključeno je i da sudovi u BiH trebaju značajno pooštriti kaznenu politiku u predmetima krivičnih djela korupcije i organizovanog kriminala.

- Potrebno je da pravosudna zajednica uloži maksimalne napore u svrhu ispunjavanja Peer Review preporuka i svih drugih evropskih standarda u oblasti vladavine prava, potrebnih u procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji, te unaprijedi kvalitet sudskih odluka u smislu da odluka mora sadržavati jasne i nedvosmislene upute za postupanje u ponovljenom postupku po ukinutim odlukama.

Imajuću u vidu da su Upute za postupanje u ukinutim odlukama procesne prirode nižestepeni sudovi su u obavezi da ih u potpunosti ispoštuju.

Konstatirano je kako treba unaprijediti rad panela za ujednačavanje sudske prakse i uspostaviti redovno održavati zajedničke sastanke najviših sudskih instanci u BiH, te da je neophodno izvršiti izmještanje izvršnih predmeta sa nespornim potraživanjima  kao i komunalnih predmeta iz pravosudnih institucija s ciljem unapređenja efikasnosti rada sudova i usmjeravanje korištenja ljudskih resursa za rješavanje kompleksnijih predmeta.

Potrebno je i da sudovi koriste CMS sistem kao alat za upravljanje predmetima kao i za donošenje upravljačkih politika te shodno tome neophodno je da sudovi vode računa o kvaliteti unesenih podataka u sistem.

Iz VSTV-a navode, da je s ciljem postizanja veće efikasnosti sudova potrebno da predsjednici sudova vode računa o ravnomjernoj preraspodjeli predmeta unutar suda (kako po broju tako i prema starosti predmeta) te preispitati promjenu uloge i raspodjele zadataka nesudskog osoblja, kao i jačanju timskog rada i rada pod mentorstvom.

Istovremeno, apeluju na predsjednike sudova da pooštre kontrolu praćenja rješavanja predmeta prema starosti inicijalnog akta u svrhu smanjenja trajanja istih i smanjenja broja apelacija podnesenih Ustavnom sudu BiH zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, te pozivaju nadležne institucije izvršne vlasti BiH da, u što skorijem roku, usvoje revidiranu Državnu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina kojom se uspostavlja okvir sistemskih mjera unapređenja efikasnosti procesuiranja predmeta ratnih zločina i odgovornosti nadležnih subjekata.

Usto pozivaju relevantne vlade i ministarstva finansija u BiH da u okviru redovnih budžeta pravosudnih institucija obezbijede adekvatna novčana sredstva za finansiranje sudija i tužilaca koji se trenutno finansiraju u okviru IPA 2013 novčane podrške Evropske unije.

Usvojene su i predstavljene mjere za unapređenje efikasnosti rada, a VSTV BiH će zajedno sa svim pravosudnim institucijama, odmah početi raditi na njihovoj realizaciji i na svakoj sjednici VSTV-a pratiti njihovu implementaciju (lista usvojenih mjera bit će sastavni dio ovih zaključaka i bit će objavljena i dostupna na web stranici VSTV-a BiH, saopćeno je iz ove institucije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

Visoka pravosudna delegacija Republike Turske u posjeti VSTV-u BiH

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta