Ekonomija     | 25.04.2019. 13:24 |

Začina: Trebamo ojačati poziciju žena u IT sektoru

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 25. aprila (FENA) - U susret Međunarodnom danu djevojaka u informativno-komunikacijskim tehnologijama (IKT), inicijativa IT Girls pokrenula je online kampanju sa ciljem promoviranja djevojaka i žena u informaciono-komunikacijskom sektoru u BiH.

Na današnjem druženju s programerkama u prostorijama kompanije Ministry od programming, koja je podržala ovaj projekt zajedno s Ujedinjenim nacijama u Bosni i Hercegovini, istaknuto je da je IKT sektor područje koje se brzo razvija i stalno mijenja, a koje ima dovoljno mjesta za jednako učešće žena i muškaraca.

Direktor kompanije Ministry od programming Rešad Začina ističe da treba ojačati poziciju žena u IT sektoru i svima dati jednake šanse za zapošljavanje. 

- Trebamo motivirati mlade ljude da se bave IT-jem. Razlika između muškaraca i žena u ovom sektoru, što se znanja i kvaliteta rada tiče, ne postoji. Neki od najboljih programera s kojima sam sarađivao su žene. Mislim da je najveći problem u inicijalnom usmjerenju, jer postoji mišljenje da je IT sektor više orjentisan na muškarce, a to nije istina - kazao je Začina. 

Dodaje da je jedan od problema i što se za IT prijavljuje mali broj žena, te da u mnogim kompanijama žene nailaze na diskriminaciju u toku procesa zapošljavanja. 

Talentovana programerka Lejla Omerović, prošlogodišnja pobjednica takmičenja "Tehnomašta", naglašava da spolna diskriminacija u IT sektoru postoji, ali da je programerkama bitno da imaju ideju, želju i volju.

- Osjeti se sumnja kada ljudi vide djevojku u IT-ju, mnogi sumnjaju u naše znanje. Često se moramo više dokazivati od muških kolega, ali mi smo kroz naš rad sposobne dokazati suprotno - izjavila je Omerović. 

Na druženju s programerkama razmijenjena su iskustva i savjeti o karijeri u ovom sektoru, posvećujući Međunarodni dan djevojaka u IKT-u ženama i djevojkama koje tehnologijom oblikuju budućnost. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Djevojke iz cijele BiH prezentiraju digitalna rješenja za lokalne probleme

Prikupljeno 60 posto sredstava za nabavku Arduino setova za škole

Obilježen Međunarodni dan djevojaka u IKT-u

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta