Bosna i Hercegovina     | 25.04.2019. 13:10 |

Delegacija PS BiH na 100. Rose-Roth seminaru Parlamentarne skupštine NATO-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. aprila (FENA) - Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Lovrinović i Nenad Stevandić i delegat u Domu naroda PSBiH Asim Sarajlić učestvuju u radu 100. Rose - Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO), koji je danas počeo s radom u sjedištu NATO-a u Briselu.

U uvodnom dijelu jubilarnog Rose-Roth seminara predsjedavajuća PSNATO-a Madeleine Moon naglasila je značaj partnerstva i saradnje parlamenata i parlamentarnih tijela u vremenu u kom se svaka država u svijetu, uključujući i države članice NATO-a i partnerske države, suočava s brojnim bezbjednosnim izazovima.

Ističući da dijalog, saradnja, jačanje međusobnog povjerenja, te izgradnja potrebnih demokratskih kapaciteta parlamenata nemaju alternativu, predsjedavajuća Moon kazala je da, u godini u kojoj se obilježava 70. godina od postojanja NATO-a, 100. Rose - Roth seminar nema samo puku simboliku, već je, kako je rekla, riječ o obliku saradnje, susreta i dijaloga država NATO-a sa državama partnerima koji se pokazao korisnim i efikasnim alatom, kako u regionalnom, tako i globalnom smislu te postao prepoznatljiv u regiji jugoistočne Evrope.

Potrebu za snažnijom saradnjom u suprotstavljanju aktuelnim bezbjednosnim izazovima na koje odgovori moraju biti preventivni, koordinisani i efikasni, u uvodnim izlaganjima, istakli su i pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i bezbjednosnu politiku, ambasador Alejandro Alvargonzales, te predstavnica Vlade Švajcarske Nadine Olivieri Lozano, koja je podsjetila na ulogu Ženevskog centra za kontrolu oružanih snaga (DCAF) u promociji demokratskih vrijednosti, jačanju ekspertize u parlamentima i parlamentarnim tijelima država partnera NATO-a i država koje, kroz program Partnerstvo za mir, šalju jasnu poruku o tome da je partnerstvo model, a ne samo alternativa u međusobnoj saradnji.

Prvi Rose - Roth seminar PSNATO-a održan je u Viljnusu 1991. godine, na inicijativu američkog kongresmena Charlie Rosea i američkog senatora Williama Rotha.

- PSBiH i delegacija PSBiH u PSNATO-a bili su dosad domaćini četiri Rose - Roth seminara u Sarajevu i to 2005., 2009., 2014. i 2017. godine. Učesnici ovih skupova u Bosni i Hercegovini bili su parlamentarci  iz država članica NATO-a, pridruženih država članica, MENA država, brojni gosti iz nevladinog sektora i akademske zajednice, kao i visoki zvaničnici zakonodavne i izvršne vlasti Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Republike Srpske - saopćio je Sektor za odnose s javnošću PS BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Ćudić: Današnja rasprava protekla u suštinskim neistinama koje iznose SNSD i HDZ (VIDEO)

Zvizdić: Očekujem pokretanje natječajne procedure za izbor članova Komisije za koncesije BiH (VIDEO)

Sastanak Organizacionog odbora za pripremu i organizaciju 105. Rose Roth seminara PSNATO-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo