Bosna i Hercegovina     | 25.04.2019. 12:17 |

Čerkez: Turski zdravstveni sistem dobar partner bh. zdravstvu

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 25. aprila (FENA) – Federalno ministarstvo zdravstva i Fond zdravstvenog osiguranja intenzivno sarađuju sa bolnicama iz Turske, jer koriste njihove resurse za liječenje pacijenata koji se ne mogu tretirati u BiH.

Izjavio je to Feni pomoćnik federalnog ministra zdravstva za međunarodnu saradnju i koordinaciju razvoja strategija Goran Čerkez tokom drugog dana Sajma zdravstvenog turizma Bosnia Healthcare & Services Expo 2019., koji nudi nove prilike za jačanje odnosa BiH i Turske u zdravstvenom sektoru.

- Turska je zemlje gdje se zdravstvene usuge pružaju na najkvalitetnijem nivou, te nam prilike poput održavanja ovog sajma otvaraju drugu šansu, za privatne investicije u našoj zemlji, što će se vidjeti kroz razgovore sa predstavnicima turskog zdravstvenog sektora i njihovo sagledavanje zdravstva Bosne i Hercegovine – rekao je Čerkez.

Naglašava da su pacijenti iz BiH veoma zadovoljni  uslugama koje se pružaju u sektoru zdravstva u Turskoj.

- Na ono što mi kao sistem ne možemo odgovoriti, odnosno liječiti, poput određenih transplatacija ili liječenja karcinoma, okrećemo se ka saradnji sa zemljama poput Turske. Za liječenje u ovoj zemlji bh. pacijenti su zainteresirani jer vide da se određeni operativni zahvati ne mogu uraditi na području naše zemlje i da im se na podrčju Turske pružaju veoma kvalitetne zdravstvene usluge - dodao je Čerkez.

Nada se da će sa doktorima iz svih branši, te predstavnicima najznačajnijih bolnica i poliklinika iz Turske biti održani kvalitetni razgovori na Sajmu koji je otvoren jučer u Sarajevu.

Sajam završava  sutra kada ga i svi zainteresirani građani mogu posjetiti i upoznati se iz 'prve ruke' sa izlagačima, odnosno zdravstvenim ustanovama koje se bave ili se žele baviti zdravstvenim turizmom.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Steinmeier u Turskoj povodom obilježavanja godišnjice diplomatskih odnosa Berlina i Ankare

Erdogan u posjeti Iraku

U Turskoj uhapšeno 36 osoba zbog povezanosti sa 'Islamskom državom'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta