Stranačke aktivnosti     | 25.04.2019. 11:22 |

Priopćenje za javnost Hrvatske republikanske stranke

FENA Saopćenje

Ako se HDZ i SDA mogu dogovoriti oko utroška milijuna novca poreznih obveznika i oko imenovanja i upošljavanja u javne institucije, mogu se dogovoriti i oko sazivanja sjednica Skupštine HNŽ. Ako ne mogu, zašto se ne odreknu svojih primanja?

Skupština HNŽ-a u 5 mjeseci 2019. godine je zasjedala 45 minuta! Za sve ove mjesece svi zastupnici su dobili redovite paušale, a zastupnici koji su profesionalizirali svoj status, redovno su dobili plaće.  Samo na prošloj sjednici održanoj 08.04.2019. Vlada HNŽ je dogovorila utrošak sredstava poreznih obveznika u iznosu preko 2 milijuna KM. Jedan dio sredstava je namijenjen poduzetnicima od strane ministarstva gospodarstva, a drugi su utrošak sredstava od naknada za zaštitu i spašavanje.

Prošle godine u 8. mjesecu također su se dijelila sredstva poduzetnicima na osnovu javnog poziva. Sredstva su podijeljena, bez javne objave rezultata natječaja i bez jasno definiranih mjerljivih kriterija koji bi pokazali zašto su neki subjekti dobili novac, a neki ne. To je jasno kršenje zakona o proračunima, o čemu se svojedobno očitovao i Ured za reviziju institucija u svome izvješću za HNŽ. Prigodom diskusije o usvajanju Proračuna za 2019. na sjednici Skupštine HNŽ-a zastupnik HRS-a je izričito tražio od Vlade i Ministarstva financija HNŽ da se utrošak proračunskih sredstava uskladi sa Zakonom i mišljenjem revizije, što je odbijeno od strane ministra Faladžića riječima: „kakav bi to proračun bio kada bi se sve radilo po zakonu“, što je ostalo zabilježeno u transkriptima sa sjednice. Odluka o ponovnom pozivu za dodjelu sredstava poduzetnicima sa posljednje sjednice Vlade je dokaz kako se praksa netransparentnog utroška sredstava „poticaja poduzetnicima“ nastavlja i dalje.

Kada se radi o utrošku sredstava sa namjenskog računa za zaštitu i spašavanje, Zakon je jasan: Članak 183 jasno definira kriterije utroška tih sredstava. Utrošak mora biti usklađen s Programom i planom zaštite i spašavanja kojeg u skladu sa Člankom 173, St. 4 donosi Skupština HNŽ-a. Budući da Skupština ni u aktualnom, niti u prošlom sazivu nije donijela spomenuti Program, svaki utrošak sredstava, osobito putem odluke Vlade, je protuzakonit. Vlada ne može preuzimati ulogu Skupštine.

Sve ovo je dokaz kako „sukobljene“ SDA i HDZ znaju i umiju naći zajednički jezik kada se radi o trošenju novaca poreznih obveznika. Kada se ovome pridodaju i uvijek aktualna upošljavanja djelatnika po školama i drugim javnim ustanovama, po stranačkoj liniji, razmirice oko sazivanja sjednica su igrokaz za javnost.

Pozivamo zastupnike i SDA i HDZ-a da ne drže županiju svojim taocima. Neka sjednu i ne napuštaju razgovore dok se ne nađe rješenje ili neka se odreknu svojih redovitih primanja za nerad. Pozivamo i zastupnike SDP-a da se odluče hoće li biti dio vlasti ili oporbe. Istina, lijepo je živjeti na račun poreznih obveznika bilo kada primanja dolaze sa Federalne razine preko Doma naroda, bilo kada dolaze sa županijske razine. No, uloga Skupštine jedne županije bi ipak morala biti djelovanje za opće dobro, a ne za privatno dobro zastupnika koji se bore za što veći koeficijent isplate proračunskih novaca.

Ž.O. HNŽ HRS

N.B.: Budući da je na sjednici Skupštine HNŽ-a kada se govorilo o Proračunu odbijen HRS-ov prijedlog da se ukinu i prenamijene sva porezna davanja političkim strankama, kao i drastično reduciraju primanja zastupnika, HRS sva financijska primanja, što kao stranka, što kroz pojedinačne paušale, uplaćuje udrugama i nevladinom sektoru.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost ŽO Mladeži HDZ BiH ŽSB

Konferencija za novinare Hrvatske republikanske stranke

Priopćenje za javnost HRS-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'