Ekonomija     | 25.04.2019. 10:43 |

Todorović: Godišnji sastanak EBRD-a od iznimne važnosti za BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. aprila (FENA) - Godišnji sastanak Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji će početkom maja biti održan u Sarajevu, od izuzetne je važnosti za Bosnu i Hercegovinu - cijeni profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci  Zdravko Todorović. 

- Svaki investitor je dobrodošao. Ali, pod uslovima koji odgovaraju državi, razvoju tržišta rada i privrede. Moramo paziti da sve investicije imaju utjecaj na direktan razvoj privrede, odnosno odraz na životni standard stanovništva. Ako govorimo o kvalitetnim finansijskim sredstvima i nekoj dugoročnoj saradnji za investiranje, moramo voditi računa da to bude u oblastima u kojima BiH ima komparativne prednosti - stava je dr. Todorović.

Profesor Todorović govorio je o tome šta su to u principu komparativne prednosti Bosne i Hercegovine koje se mogu ponuditi stranim investitorima, a osim prirodnih resursa istakao je i važnost onih ljudskih.

- Kad govorimo o komparativnim prednostima, najčešće se to svodi na resurse. Naši resursi su u oblasti šumarstva, vodoprivrede, elektroprivrede, zdrave hrane i poljoprivrede. No, ja kad razmišljam o stranim investicijama, onda mislim da trebamo iskoristiti našu mladost koju imamo, a koja odlazi vani, za nove tehnologije, nova zvanja iz oblasti informatike, kvantne informatike, robotike i svih drugih oblasti. Ta njihova znanja treba da realizujemo ovdje. Samim tim bi podigli nivo tehnološkog razvoja, a pritom i zadržali mlade ljude u BiH - ocijenio je dr. Todorović.

Todorović naglašava da BiH treba biti sklonija razvijanju industrije i tehnologije, informatike, robotike i drugih oblasti.

- Imamo novu šansu sa izvorima energije. Dolaze električni automobili, a s njima i mogućnost da, zajedno sa stranim investitorima, razvijemo infrastrukturu za električne automobile. Tako bismo ojačali turizam, samim tim smanjili zagađenost i povećali korištenje vlastitih resursa i substituciju fosilnih goriva. U tom nekom pravcu bih ja razmišljao, po pitanju korištenja određenih sredstava, za što veću korist državi BiH - kaže dr. Todorović.

Cijeni da se svi nivoi BiH mogu i trebaju fokusirati na strane investicije koje će donijeti korist za opšti razvoj društva. Cijeni da je dobro što je i Investicijska konferencija EBRD-a, koja će biti održana u maju, u fokus stavila strateške industrijske oblasti.

- U principu, imamo mi dosta da ponudimo. Ali to mora biti sofisticirano i na visokom nivou, da bi imali što više koristi. Primjera radi, takav je slučaj kod proizvoda. Što je veća dodana vrijednost, to je bolje. Treba da iskoristimo znanje mladih ljudi i sposobnosti preduzeća da podignu nivo razvoja na onaj koji nam je potreban - poručio je dr. Todorović.

Priliku za privlačenje investitora BiH imat će 7., 8. i 9. maja ove godine, kad će biti država domaćin jednog od najznačajnijih događaja u posljednjih dvadesetak godina, Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a. Ugostit će više od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke) te predstavnika organizacija civilnog društva.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Nikšić i direktorica Ureda EBRD-a u BiH o infrasturkturnim projektima i reformskim procesima

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Najavljen novi vid podrške kako bi se uvećali britanski izvoz i investicije na zapadnom Balkanu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu